torsdag 30. oktober 2014

Høstgryte

Det er vel ingen tvil om at vinteren nærmer seg. Sommerens salater er (nesten) glemt og deilige supper og gryteretter står på bordet isteden. Høstgryte er en deilig "kjøtt"gryte med rødvinssaus og sopp, med bakt søtpotet på siden. Et realt og solid måltid du kan servere også til fest. 

Høstgryte

0,5 gul løk
2 hvitløks fedd
rapsolje
6 kantareller
2 gulerøtter
1 pakke Veef (Astrid och Aporna)
0,5 pakke snøfrisk med rødløk og timian
2 dl matfløte
2 ss redusert rødvin VinChef*
2 dl vann
salt, pepper, chilipulver, timian
Frisk persille 
Noen dråper sukkerkulør

Tilbehør

2 søtpoteter

Vask søtpotetene godt, og del i biter. Legg potetene over i en ildfastform og stek på 220 grader i omlag 30 minutter (tida avhenger av ovn og hvor store potetbitene er).

Hakk løk og hvitløk. Varm olje i en gryte, ha i løk og la det surre noen minutter. Ha deretter i hvitløk. Rens kantraeller og del dem i to eller fire. Ha soppen opp i gryta med løken og stek videre. Skrell gulerøtter og del i passende biter. Ha gulerøttene opp i gryta sammen med veef, og stek til veefbitene har fått farge. Ha i snørfrisk, fløte, vin og vann. Smak til med krydder. Kok det hele til gulerøttene er møre. Ha i hakka frisk persille på slutten av koketida. Ha gjerne i noen dråper sukkerkulør for å få en mørkere farge. 

*kan erstattes av en klunk rødvin, eller kuttes ut om du ikke har. 


Agurk og urter gir en fin smak på høstgryta. 


søndag 19. oktober 2014

Squashpannekaker


Enkle og gode pannekaker fulle av fiber, grønt og proteiner. Oppskrifta passer til en sulten voksen person. Jeg lagde 4 pannekaker, der to fikk masse fyll, og de to siste ble spist med syltetøy. Middag og dessert i ett, blir ikke bedre enn det!

Squashpannekaker

1 squash + 0,5 - 1 ts salt
4 ss havregryn store
2 store ss cottage cheese
0,5 dl skummet kulturmelk
0,5 ts fiberhusk

Rasp squash, legg raspet over i en melsikt og bland med salt. La blandinga stå i ca 20 minutter, klem deretter ut vannet fra squashen. Bland squashstrimlene med havregryn, cottage cheese, fiberhusk og kulturmelk. La røra svelle i 10-15 minutter. Dekk en stekeplate med bakepapir. Bruk en spiseskje og fordel pannekakerøra til fire pannekaker, trykk deigen litt utover. Stekes på 220 grader i 15 minutter, da snur du pannekakene og stek videre i 5-10 minutter til.

Fyll

rapsolje
2 sjampinjonger
1 sjalottløk
1 liten paprika grønn
ca 2 cm purre
2 tomater
Salt&pepper
Frisk basilikum og timian

Del sjampinjonger i skiver, og stek de i olje i en stekepanne. Hakk opp sjalottløk, paprika, purre og tomater. Når soppen begynner å bli ferdig har du i resten av grønnsakene. Smak til med salt og pepper. Ha i en håndfull frisk basilikum og timian helt på slutten.













mandag 6. oktober 2014

Gulrot-og søtpotetsuppe


Grønnsakssuppe har hos mange et dårlig rykte. Det kan jo ha en sammenheng med grønnsakssuppe på pose, som i tillegg til en rar smak inneholder ihjelkokte grønnsaker. Slik trenger det heldigvis ikke å være. En kremet tykk suppe med lekker farge vil gjøre enhver skeptiker om til en tilhenger. Det som er så flott med grønnsaker er jo at om lag alle kan gjøres om til suppe. Det er også en ypperlig hverdagsmiddag, ettersom det tar under halvtimen å lage herligheten. Denne gangen er det søtpotet og gulrot som har fått æren av å bli middag.

Gulrotsuppe

0,5 gul løk
1 fedd hvitløk
rapsolje
ca. 400 gr søtpotet
450 gr gulrot (6-7 stk)
1 "boks" Knorr grønnsaksfond (evt en buljongterning).
1 liter vann
1 dl matfløte*
en klunk hvitvin (kan utelates om du ikke har).
Salt & pepper

Rista gresskarkjerner

Skrell, rens og hakk opp løk og hvitløk. Stek i en kjele, med høye kanter, i litt olje til løken er blank og myk. Skrell og del gulrøtter og søtpotet i biter. Ha de opp i en kjele sammen med løk. Hell over grønnsaksfond og vann. La det hele koke til grønnsakene er møre (jo mindre grønnsaksbiter, jo fortere er de ferdige). Bruk en stavmikser og mos grønnsakene. Sett kjelen tilbake på plata, og ha i fløte og hvitvin. La suppa koke noen minutter til, og smak til med salt og pepper.

Server suppa med rista gresskarkjerner og godt brød eller rundtstykker.

*suppa er lett å veganisere, bruk f.eks Oatleys imatfløte istedenfor kumelkvarianten.
Suppe med lekker gul farge blir ikke feil på en grå høstdag.

lørdag 27. september 2014

Pølseform med estragon

Jeg er en stor fan av hverdagsmat, det er tross alt flest hverdager, og da fortjener vi noe godt å spise også! Spør du meg, så finnes det ikke noen motsetninger mellom hverdager og god mat. Mye god mat er billig, lettlaget, kjapt og enkelt. Dagens rett er en god gammeldags pølseform med gratinert ost. Det tar ca. like lang tid å lage som en grænnis. Pølseform er jo noe som alle synes er godt, og det er heller ingen katastrofe om ikke oppskrifta følges til punkt og prikke. Faktisk så er oppskrifta basert på en Grete Roede oppskrift, men den er ikke like gørr som maten man vanligvis forbinder med slankedronninga.

Jeg har brukt en røkt vegetar pølse fra Astrid och Aporna, som er et svensk merke vi foreløpig ikke får kjøpt i Norge. Har du mulighet for å "harryhandle" er dette et produktmerke du virkelig bør prøve. Produktserien er vegansk, velsmakende og har morsomme etiketter.
Du kan selvsagt bruke hvilken som helst pølse du liker, men bruk gjerne en med røkt smak for å få den lille ekstra piffen. Alternativ til pølse kan være røkt tofu.

Pølseform med estragon

250 gr røkt p*lse fra Astrid och Aporna
2 gule løk
1-2 fedd hvitløk
2-3 epler revne
1 gulrot, revet
2 ss grov sennep
2-3 ss chilisaus
2 ts tørka estragon, eller en god neve friske
0,5 squash
100 gr reven ost*

Del pølsa i skiver og stek de i litt olje i en stekepanne til pølsebitene har fått skorpe på hver side (da får du litt mer tyggemotstand). Legg skivene over i en ildfastform. Hakk løk og hvitløk og la det surre i litt olje til løken har blitt myk og blank. Tilsett revet eple, chilisaus og estragon. Bland godt og la det surre noen minutter i panna. Hell deretter innholdet i panna over pølsene. Del squash i skiver, og legg over eple- og løkblandinga. Strø ost på toppen. Retten skal steke i ovnen på 210 grader i omlag 20 minutter.

Har du en mindre ildfastform så kan du legge to lag med pølser, der løkfyllet ligger i midten.
Det meste kan serveres til pølseforma, noen forslag er; kokt brokkoli, pasta, salat, revne gulrøtter.

*osten avgjør om du får en vegansk rett eller ikke.





mandag 8. september 2014

Sjokoladekake med sjokoladebiter

Når man er på ferie, så hender det jo at shopping står på programmet. Noen benytter da anledningen til å kjøpe en ny fingerbøll til samlingen, noen artige krus og håndklær med trykk fra feriedestinasjonen, eller man kjøper ting til kjøkkenet. Jeg er i den siste gruppa. Derfor er jeg nå den stolte eier av en fin kakeform, som gir en lekker utseende på kaka uansett ferdighet. Slikt får man som kjent aldri nok av, aldri!
Hva gjør man  så med kakeforma med en gang man har kommer hjem? Jo, baker kake selvsagt. Deilig saftig kake, sjokoladekake!

Sjokoladekake 

200 gr smør, romtemperert
2,5 dl sukker
5 egg
1,5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
150 gr kokesjokolade

 125 gr kokesjokolade

Del 150 gr med sjokolade i biter og smelt over vannbad. Rør sukker og smør godt sammen, rør inn et og et egg omgangen. Ha deretter i mel og bakepulver og den smelta sjokoladen. Hell kaka over i en smurt form*. Stekes i ovn på 180 grader i omlag 50-60 minutter.
Når kaka er ferdig stelt, hell den mens den er varm over på et fat. Legg fatet på toppen av kakeforma, og snu. Hakk opp sjokolade og strø over kaka, den smelter med en gang. Bruk evt en kniv til å smøre sjokoladen ut der det trengs. Avkjøl kaka og spis når den har blitt kald. Den blir veldig god dagen derpå.

*har du ikke en 2 liters høy form, så lag halv deig, og en form på 22 cm i dm. 


Skulle så gjerne ha skrytt på meg at formen på kaka skyldes knivferdighetene mine.

Varm, saftig sjokoladekake med smelta sjokolade på toppen.




tirsdag 12. august 2014

Flatbrød med avokadokrem

Finnes det noe mer anvendelig enn avokado? jo, helt sikkert, men akk for en fantastisk frukt. Jeg har alltid masse liggende, og bruker det så mye jeg kan. Både til middag, som pålegg på brødskiva og i desserter.

Avokadokrem på flatbrød er ypperlig som snacks, forrett og på koldtbordet.


Avokadokrem

3 små avokado
0,5 hvitløk uten fedd
en klunk eplesaft
salt & pepper

Balsamico eddik*
Pepper
Flatbrød

Del avokadoene i to, fjern steinene, og ha de opp i en food processor el. sammen med hvitløk. Mos det hele, ha i eplesaft til du får en smørbar krem. Smak til med salt og pepper.

Finn fram flatbrød og smør på avokadokremen. Hell over litt god balsamico og dryss over pepper.

*bruk gjerne noen ekstra kroner på å kjøpe en god balsamico, det er vel verdt pengene!



torsdag 31. juli 2014

Stikkelsbærsyltetøy

Så du en tjukkas i bikini istad som hoppet ukoordinert rundt på plenen, vifta med hendene og forsøksvis plukket bær?Det var meg som i et tappert forsøk prøvde å bedrive matauk, uten å bli stukket av veps. Ord som elegant og grasiøs er vel ikke helt de rette beskrivelsene av det som skjedde! Inne i meg bor det nemlig en person på 92 år som husker de harde 30-åra, og ikke minst krigen. Dette betyr at når bærsesongen er i gang så bare MÅ jeg plukke bær, safte og sylte.Veps eller ikke veps. Heldigvis er resultatet vel verdt prøvelsene.




Stikkelsbærsyltetøy

8 dl (500 gr.) stikkelsbær 
0,5 dl vann
1,5 dl syltesukker

Rens bæra, ha vann og bær i en kjele, og kok til stikkelsbæra er møre. Smak til med sukker, og la syltetøyet fortsette å koke til sukkeret er helt oppløst.

Ettersom jeg bruker lite sukker i syltetøyet er det ikke særlig holdbart. Anbefaler derfor å fryse ned det som ikke skal spises  på denne sida av jul.



Syltetøyet smaker fortreffelig på nystekte vafler