onsdag 10. april 2013

Kjøttkaker i brun saus

Det er jo en klassiker i det norske kostholdet. Hvorfor er jo ikke vanskelig å forstå, det smaker kjempegodt!!
Mange av tradisjonsrettene har av åpenbare grunner ikke noen veggisvariant. Heldigvis er kjøttkaker en rett som lett kan gjøres vegetarisk.
Kjøttkakeoppskrifta er basert på Veganmisjonens pizzakjøttboller.

Kjøttkaker

3 dl quorn färs (liksomkjøttdeig)
3 ss sesamfrø
4 ss knuste linfrø
1 ss solsikkekjerner
0,5 hvitløk uten fedd, pressa
1 ts pepper
1 ts urtesalt
1 ts chilipulver
1 ts tørka persille
2 ts paprikapulver
1 ts tørka basilikum
1,5 ts røkt paprika sterk
3 dl vann
5 ss kikertmel
Rapsolje, til steking

Bland alle ingrediensene utenom melet, og la deigen stå og svelle i ca 10 minutter. Jobb deretter inn melet i deigen, og la  den sette seg i ca 5 minutter. Dersom kjøttkakedeigen er for løs, spe på med mer havregryn eller mel.
Bruk en spiseskje og form deigen til kjøttkaker. Stek i litt olje i en panne.
Dersom du er redd for å ikke få gjennomstekt kjøttkakene. Legg dem i en ildfast form og forhåndsstek kakene i stekeovnen på ca 200 grader i 10-15 minutter.

Soppsaus

5 sjampinjonger, skiva
0,5 gul løk, strimla
3 ts smør
2 ts rapsolje
0,5 hvitløk uten fedd, pressa
1 dl kraft (her brukte jeg bløtleggingsvannet fra tomatpestoen)
3 dl vann
0,5 pakke/60 gr snøfrisk med timian og rødløk
4 skiver brunost
2 ts skånsk sennep
1 ts urtesalt
1 ts pepper
1 ts tørka persille
Et lite dryss chili
0,5 ts liquid smoke
Noen dråper sukkerkulør

Stek sjampinjongene i smør og olje. Tilsett deretter løken, og la det hele surre i 5 minutter. Tilsett de andre ingrediensene og la sausen småkoke i 30 minutter. Tilsett et par dråper sukkerkulør om du ønsker en brunere farge på sausen. Smak til med evt mer krydder.
Har du ikke kraft, bruk en buljongterning/pulver.

Potetstappe

5 poteter
Vann
1 - 2 ss smør
0,5 dl melk
Parmesan
Salt&pepper

Skrell potetene og kok de møre i usaltet vann. Hell av vannet når potetene er ferdige. Smelt smør i kjelen og tilsett melk. Ha potetene tilbake i kjelen og mos til en jevn stappe. Smak til med raspa parmesan, salt og pepper.

Server kjøttkakene sammen med potetstappe, sjampinjongsaus, kokt brokkoli og tyttebærsyltetøy.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar