fredag 20. mars 2015

Baba ganoush (auberginedipp)

Auberginer er en knallfin grønnsak, og noe vi burde spise mer av. Selvfølgelig fordi det er sunt, men mest av alt fordi det smaker så godt! Jeg bruker aubergine veldig mye, både til å lage auberginebacon, og ikke minst Moussaka. Noe som virkelig får fram det digge med aubergine er god gammeldags dipp. Her har jeg gått for den libanesiske varianten som heter Baba Ganoush. Den brukes til småretter (som på  libanesisk heter det meze), og brukes til å dyppe pitabrød i. Oppskrifta er en klassiker, og du vil finne et utall varianter over samme tema om du googler litt. Jeg har lista opp omlag hvor mye jeg bruker av hver ingrediens, men man burde alltid smake til dippen slik at den blir perfekt.  
Baba Ganoush er også godt til rå grønnsaker. Dippen er også nydelig som tilbehør til diverse middagsretter. Her er det bare å bruke fantasien.  

Baba Ganoush

2 auberginer
3 ss tahini
4 ss lime eller sitronsaft
0,5 stor hvitløk uten fedd, ,pressa eller finhakka
2 ss olivenolje
1 neve frisk bladpersille, hakket
Salt & grovmalt pepper

Prikk hull i auberginene med en gaffel, og stek de på 200 grader i ca 1- 2 timer i stekeovnen. Eller du kan grille den, tar kortere tid. Auberginene er ferdige når de har ramlet sammen, blitt myke og litt skrukkete.
Del den ferdig stekte auberginen i to. Skrap ut innmaten og ha det hele opp i en food processor. Bland inn resten av ingrediensene, og kjør alt sammen til en glatt og fin masse. Smak til med mer av f.eks tahini, lime, salt, pepper eller persille. 
Legg auberginedippen i en bolle. Pynt gjerne med olje, persille og pepper.



fredag 6. mars 2015

Supergrov pizzabunn, denne gangen helt vegetarisk

Det serveres mye pizza her i heimen. Noe som er uungåelig, det er jo så godt! Jeg elsker pizza, og spiser den i alle slags varianter, med halvgrov deig, på grillen med auberginebacon, og gjerne en tynn fin italiensk variant. 
En av de mest populære oppskriftene her på bloggen har vært den supergrovepizzaen. Den er uten gluten, nøtter og gjær, men smaker likevel skikkelig bra! Oppskrfta laget jeg før jeg ble vegetarianer, og det bærer den jo preg av. Heldigvis er det ganske enkelt å gjøre de fleste oppskrifter mer dyrevennlig, så her kommer varianten uten melkeprodukter og egg. 

Ost er jo vanlig på pizza, og det finnes flere vegetariske og veganske varianter. Smaken og smelteenene kan være litt så som så på enkelte, men du finner garantert en variant du liker tilslutt. Har du ikke tilgang på slike oster, så er blant annet en god guacamole og/eller oatley imat fraiche gode alternativer til å ha på pizzaen etter at den er stekt. 

Supergrov vegansk pizzabunn

1,5 dl havrekli* 
0,5 dl solsikkekjerner
0,5 dl gresskarkjerner
1 dl havregryn*
3 ss olivenolje
Dryss pizzakrydder (basilikum, oregano, persille)
1 dl Oatley imat fraiche
1 dl vann

Bland alt det tørre, og dryss over litt krydder. Ha i olje og imat fraiche, rør godt og spe på med vann. Deigen skal ha konsistens som en fast grøt, men skal være lett å smøre ut. Stek bunnen på 200 grader i om lag 15 minutter. 

*pass på at havrekli og havregryn er fra glutenfrie pakker om du skal servere denne til en med cøliaki.

Etter forhåndsstekinga er det bare å behandle pizzaen slik som du pleier. Hiv på det fyllet du selv synes er digg. 
Dette er hva jeg har hatt på min

Nydelig pizzafyll

ca 75 gr. Gran Chorizo, Wheaty
Paprika
Rødløk
Oliven
Aromasopp
Ajvar sterk paprikasaus/tomatsaus
(Ost er det eneste faremomentet i denne oppskrifta. Skal du servere til en lakto- vegetarianer er det viktig at du finner en ost uten løpe(mikrobiell løpe er ok). Til en veganer må du finne en vegansk ost).

Del chorizopølsa i biter, og stek i olje til bitene har fått farge. Del soppen i skiver, og stek disse i olje. Kutt opp paprika og rødløk. Smør ajvar utover pizzabunnen, strø over resten av ingrediensene, og ha ost over til slutt. 



Ferdigstekt pizzabunn

Pizza med Ajvarsaus, chorizopølse, sopp, løk, oliven og paprika.

Denne pizzaen fikk ost på toppen, men det er ikke nøvendig!

tirsdag 24. februar 2015

Krutonger med hvitløk og urter

Vi kaster mat for millioner av kroner hvert år. En av matvarene jeg vil tro det kastes mye av er halvgammelt brød. Tørre skiver er vel kun fristende dersom du akkurat har avslutta en intens 3 ukers sultekur. Heldigvis finnes det opptil flere muligheter for å få brukt opp gammelt brød uten å lide. Man kan for eksempel bruke brødristeren, eller ostesmørbrødjernet til å lage digge delikatesser. En annen favoritt er å lage krutonger. Man kan bruke alle slags type brød til å lage krutonger, men jeg ville nok ikke servert de groveste typene på fest. 

Krutonger

14 brødskiver i varierende størrelse
0,5 hvitløk uten fedd, pressa eller finhakka
0,5-1 ts salt
0,5-1 ts tørka estragon og persille
3 ss olivenolje

Skru ovnen på 220 grader. Skjer av skorpene på skivene, og del resten i passende biter. Bland samme krydder og olje. Ved brødbitene godt i oljeblandinga. Dekk et stekebrett med bakepapir, og legg brødbitene utover brettet. Stekes i ovnen i omlag 10 - 15 minutter. Pass godt på slik at krutongene ikke blir brent. Oppbevares i et glass med tett lokk når de har blitt kalde.

Hva kan du så bruke krutongene til? De er nydelige i salat, og r et utmerket som en liten snacks/forrett sammen med balsamico. 


Krutonger dyppet i god balsamico er en deilig snack!

torsdag 15. januar 2015

Brokkolisalat med granateple


Plutselig så var januar her igjen. Som vanlig starter året fullstendig uten nyttårsforsetter. Det er bare å være realistisk, jeg blir neppe noe bedre menneske enn det jeg er nå!
Alle skal jo spise sunt i januar, men vi vil jo også spise godt! Derfor starter det nye året med en skikkelig brokkolisalat. Det grønne lille treet skal serveres rått, med en deilig dressing. Jeg har valgt å bruke både majones og kesam, istedenfor bare majones. Det handler selvsagt om å gjøre maten litt mindre vektutfordrende. Synes du tanken på lettprodukter gjør det hele litt uggent? Bruk kun majones, det smaker überdigg!

Brokkolisalat er et fint tilbehør til et utall middagsretter, og restene kan du gjerne spise til formiddagsmaten (eller ta med i matpakka).


Brokkolisalat

2 middels store brokkoli
1 ss sukker
2 - 3 ss eplecidereddik
1 rødløk
5 ss majones
1,5 dl Kesam mager
ca 0,5 granateple (kan byttes ut med f.eks rips/bringebær el).

Bland sukker, eddik, majones og kesam. Rens vask og hakk opp løk, og del brokkoli i biter. Del granateplet i to, og ta ut kjernene av den ene halvdelen (ha både eplet og hånda de opp i en liten plastpose, da slipper du MYE søl!). Bland alt sammen. Smak til med evt mer eddik, sukker eller  majones.




torsdag 18. desember 2014

Muffins

Hva gjør man når man har noen slitne bananaer på kjøkkenbenken? Da lager man selvfølgelig muffins. Jeg kom aldri så langt at jeg heiv meg på cupcakeskjøret. Jeg elsker søtt, men like mye fyll som kake blir fort litt mye.  Kvalmt er et ganske treffende ord! Muffins derimot blir noe helt annet. Enklere å spise er de også. Muffinsoppskrifta her har ikke "topping" men det trengs ikke. Det er store saftige smakfulle kaker, med den geniale blandinga av sjokolade, eple og vanilje.
Tenker du at nei, dette har jeg ikke tid til nå i julestria? Muffins til jul liksom. Knekk pepperkaker i biter, stapp bitene ned i muffinsene, og du har saftige og fine julemuffins.

Muffins med sjokolade og eple (16 store)

Grunnoppskrift
4 egg
3,5 dl sukker
100 gr smør
2 dl skummet kulturmelk
6 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron

Sjokoladefyll
3 ss sterk kaffe
3 bananer
3-4 ss kakao

Eplefyll
1 ts vaniljesukker
1 eple i biter
Kanel

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis. Tilsett smelta smør, melk, mel og bakepulver/natron. Rør det hele forsiktig til en glatt røre. Del deigen i to boller. Mos bananer, tilsett disse sammen med kaffe og kakao i den ene bollen. Del et eple i biter, ha dette opp i den andre bollen sammen med vaniljesukker.
Fordel rørene i muffingsformer. Dryss gjerne litt kanel over røra med epler i.
Stekes på 200 grader i ca 20 minutter.
Bruk en pinne eller lignende for å sjekke om muffinsene er gjennomstekt. Det skal ikke henge smuler igjen på pinnen (men, ikke tørrstek, da blir kakene så gørrkjedelige. Sjokoladevarianten kan godt være litt rå i midten).








fredag 5. desember 2014

Julemat med en svensk vri!

Det er stort sett lett og enkelt å være veggis i hverdagene. Annerledes er det derimot når det gjelder høytider eller andre anledninger der man serverer tradisjonelle retter (du vet, det måltidet man aldri forandrer, ALDRI!). Da er det viktig å finne noe som kan bli din tradisjonsrett. Eller i allefall noe som passer til tilbehøret de andre rundt bordet skal ha. Etter at jeg først kutta ut kjøttmaten til jul, så har jeg ikke landa på noe jeg absolutt MÅ ha. Det som er viktigst er at det er godt (åpenbart), og at det er en slags julerett. Noe som er riktig godt julaften er julesteik.

Som voksen hender det jo at man må lempe noe på tradisjonene man har vokst opp med. Julemiddagen i dette innlegget er en litt enklere variant av min import-ektemann sin juletradisjonsmat. Utrolig nok så har det vist seg at det å forandre ting på julaften ikke betyr noe som helst. Maten er god, stemninga upåklagelig og man får pakker uansett oppførsel resten av året!

 I Sverige står det såkalte "julbordet" høyt i kurs. På et julbord finner man en mengde ulike tradisjonsretter. Hvilke har variert med tida, og selvsagt mellom de forskjellige familiene.

Varianten presentert nedenfor består av "juleskinke", rødbetsalat (kjent som sildesalat) og pølse. Jeg har brukt Taifun sin grillpølse ettersom den ligner mest på medisterpølse (importmannen har aldri pleid å bruke prinskorv som er noe vanligere ). Dette er en rett som er lett å veganisere* for de som måtte ønske det.
En ting mange vil savne her i oppskrifta er dopp i grytan. Dette er kraft fra skinkesteika som man dypper vørterbrød i. Dette kan enkelt lages vegetarisk. Kok opp grønnsakskraft, tilsett julekrydder (nellik, stjerneanis etc )og voila du har en kraft å dyppe brød i.

Rødbetsalat (sildsallad)


200 gr rødbete i skiver i lake
75 gr sylteagurk i skiver i lake
0,5 gul løk
1 eple, skrelt
3 små poteter
3 dl kremfløte

Vask, rens og skrell poteter. Kok til de er møre. Del rødbeter, sylteagurk, løk og eple i biter. Visp kremfløta, den skal ikke bli skikkelig stiv. Når potetene er ferdig, og blitt kalde deles de i biter. Bland alle ingrediensene i en stor bolle. Smak til med evt mer av rødbete, eple eller sylteagurk. Fargen skal gi deg assosiasjoner til Barbie! Salaten kan helt fint lages et par dager før jul.

Juleskinke

1 Åh gourmetkorv røkt Astrid och Aporna
1-2 Taifun pølse pr pers
2-3 ss skånsk sennep
1 egg
Strøbrød
Smør
Rapsolje

Stek den røkte pølsa i en blanding av smør og olje til den har fått farge på alle sider. Avkjøl til den er mulig å ta på med henda. Bland sammen egg, strøbrød og sennep. Rull pølsa i sennepsblandinga, og trykk den godt rundt hele pølsa. Stekes i ovn på 220 grader i ca 30 minutter. Følg med.

Stek taifunpølsa i panna med smør og olje. Vend den rundt, den er ferdig når den har fått farge på alle sidene.

Smørdampa rosenkål

Rosenkål
Vann
Smør
Salt

Beregn nok rosenkål pr person. Ha litt vann i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen. Ha i smør, salt og rosenkål. La det hele dampe til rosenkålen er mør, ca 5 minutter.

Server juleskinke med pølse, rødbetsalat, smørdampa rosenkål, surkål, rødkål, tyttebærsyltetøy og kokte poteter.

Til julematen smaker det godt med Geuze (spontangjæret  øl), akevitt (eh, tja - personlig er jeg ingen fan) og selvsagt vann/farris. Kokte poteter er også vanlig, men det fikk jeg ikke plass på tallerkenen til. 

Juleskinke på en seng av surkål og rådkål. God jul!

*Veganisere julematen. I rødbetsalaten bytter du ut kremfløta med vispbar plantemelk. I Juleskinka kutter du ut egget. Smør "skinka"inn med sennep, og rull den deretter i strøbrød. Bruk henda og klapp brød og sennepsblandinga godt inn. Smør byttes ut med plantemargarin, da kan du kutte ut den ekstra olja til steking. I rosenkålen gjør du det samme, bytter ut smør med plantemargarin. Enjoy!

onsdag 3. desember 2014

Julens høydepunkt, mintkuler!


Endelig går det mot jul igjen. Noe av det beste med jula er at man kan tilbringe mer tid sammen med nære og kjære. Særlig! Det viktigste er at vi kan spise knallgode julekaker! I tillegg til å stappe i oss med herlig julemat. Det er nemlig det som er julas hovedbudskap.
Her kommer oppskrifta på det som er min absolutte favoritt blant julekakene, nemlig mintkuler. Deilig konfektlignende herligheter, det er ingen jul uten!

Mintkuler

50 gr hvetemel
1 dl melk
1 pakke melis
10 dråper pepperminteolje

Kok opp melk og mel forsiktig til det blir til en tykk grøt, rør godt underveis. Avkjøl grøten. 
Når grøten har blitt helt kald bland inn melisen. Kjøkkenmaskin gjør dette raskt og fint, men det går fint med hendene også. Smak til med mintdråper, du må garantert ha i mer enn 10 dråper. Det avhenger litt av smaksløkene dine, og ikke minst av hvor gammel mintdråpene er.

Sjokoladetrekk

50 gr delfiafett
1 plate kokesjokolade i biter
Kokos

Smelt fett i en kjele. Avkjøl fettet litt, slik at sjokoladen ikke blir svidd, og bland inn sjokoladen.

Rull mintkuledeigen ut til kuler,(alternativt stenger eller andre fine former). Legg deretter mintkulene opp i sjokoladeblandinga. Bruk en tannpirker e.l. til å ta opp kulene fra sjokoladen. Rull kulene i litt kokos tilslutt. Kokos kan gjerne byttes ut med f.eks kakepynt eller nonstop. Dersom sjokoladen etter hvert blir veldig tykk, varm den forsiktig opp igjen, da blir den tynnere. 

Avkjøl mintkulene på et brett i kjøleskapet. Legg deretter kulene over i en boks/glass med tett lokk. Oppbevares kjølig.

Denne oppskrifta kan lett gjøres melkefri. Jeg har med hell bytta ut kumelk med soyamelk uten at det har gjort noen forskjell på resultatet. Det er selvsagt viktig at sjokoladen også er melkefri. 


Bytt gjerne ut den mørke kokesjokoladen med en hvit variant.

Et glass fylt med julens beste snop!