onsdag 3. juli 2013

Hjemmelaget ripssaft

Vi vil vel alle bevare smaken og følelsen av sommer. Hjemmelaget saft uten tvil en av de bedre metodene for å få til dette. Syltetøy er ikke helt ueffent det også.
Hjemmelaga saft er i tillegg et utmerket alternativ til brus og jucie når du skal servere noe alkoholfritt. Bland safta med farris istedenfor vann, og du får en deilig boblende fruktdrikk.

Det finnes flere måter å lage saft på. Jeg velger å gjøre dette på enklest mulig måte. Bær og sukker blandes lagvis i en saftkjele, og tappes rett på flasker. Vòila, du har saft lett som en plett... eh - eller noe sånt.

Masse deilig rips som venter på å bli til saft
Jeg har brukt disse måla for å beregne hvor mye sukker som skal brukes pr kg bær. Da blir safta søt og god.

1 kg rips - 350 gr sukker
1 kg bringebær - 300 gr sukker
1kg solbær - 300 gr sukker

Rød ripssaft

3 kg rips
2,2 kg bringebær
1,6 kg sukker

Hell vann i den nederste kjelen av saftkokeren. Sett deretter over kjelen med slangen. Legg rips og sukker lagvis i rista. Det er ikke nødvendig å rense bæra før safting. La bæra dampes på lav varme i 1 -1,5 time slik at bæra får safta seg skikkelig*. Når det begynner  å komme saft ut i slangen tapper du dette over i en stor bolle. Hell det deretter tilbake i kjelen igjen. Når det kommer saft ut i slangen igjen begynner du å tappe saft over i varme flasker.

*Har du dårlig tid kan du hoppe over dette, og begynne å tappe saft så fort det kommer noe. Eller bare korte ned tida på dampinga. Det meste er lov, og fungerer fint når du safter med saftkjele.

Steriliser flasker i kokende vann, evt i stekeovnen på 100 grader. Når safta tappes må flaskene fremdeles være varme.

Dersom du er uheldig og har hatt i for lite sukker, kok opp safta i en kjele og tilsett mer sukker til du har oppnådd den rette søtsmaken.

Du kan kjøpe nye flasker, eller bruke f.eks gamle spritflasker til å ha safta opp i.


Safta tappes rett opp i reine varme flasker


saftkjele
Bær og sukker legges i lagvis

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar