tirsdag 26. mars 2013

Byggotto

De fleste har vel hørt om risotto, som er en forrett kjent fra Nord - Italia. Der dyrker man faktisk ris, og man bruker en ristype som inneholder mye stivelse til risotto. Byggotto er helt enkelt byggrynsvarianten.Byggotto

2,5 dl byggryn (bløtlagt over natten)

5,5 dl kraft (1 del eplesaft og resten vann)

2 ss smør

1 ss rapsolje

1 stor gul løk, finhakket

1 hvitløk uten fedd, finhakket

4 store sjampinjonger, skåret i skiver

0,5 rød paprika, biter

Urtesalt og pepper

Ca 1 dl parmesan, revet

1-2 ss soltørka tomater i biter

1 neve frisk bladpersille

1 neve frisk basilikum

Kok opp kraft og hold den varm. Smelt smør i en stekepanne på middels varme. Ha i løk og hvitløk, stek til løken blir blank og myk. Ha byggryn i panna sammen med olje. Bland alt godt sammen. Tilsett 1 dl kraft, la det småkoke og rør ofte. Når krafta har kokt inn, tilsett mer. Gjør dette flere ganger til all krafta har kokt inn, og byggryna er møre (det skal fremdeles være tyggemotstand). Rør ofte. Hele kokeprosessen tar ca 30- 45 minutter.
I mellomtiden stek soppen i en panne. Når soppen er ferdig, ha i paprika. Stek noen minutter, og smak til med salt og pepper.
Ha sopp, paprika, parmesan, soltørka tomater og urter sammen med byggryna. Bland det hele godt sammen, og smak til med evt mer salt og  pepper.

Istedenfor å blande vann og eplesaft til kraft, så kan man godt bruke buljongterning/favorittkraft av noe slag.

Dette er en såpass stor mengde mat, at det holdt som hovedrett for to storspisere. 2 kommentarer:

  1. Ah, nå må jeg ha meg noe å spise kjenner jeg! Blir fristet av all den deilige maten din. Byggotto er veldig godt, føler meg så innmari sunn når jeg spiser det ;) Jeg kjøpte noe "matbygg" på ica for en tid tilbake som kokes på bare 15 minutter. Sammen med litt buljong, soltørket tomat og parmesan ble det "byggotto" i en fei. Ikke feil!

    SvarSlett
  2. Stas å høre at du blir frista!:D
    Ikke dumt med matbygg, har ikke testa det ennå. Må få sjekka om de har det neste gang jeg handler. Da blir litt enklere å lage en "spontan-byggotto" når man plutselig fyser på det;)

    SvarSlett