onsdag 3. juli 2013

God gammeldags steik

En klassiker innenfor veggisfestmat er nøttesteik. Den finnes i mange forskjellige (relativt like) varianter, dersom man gidder å leite litt på nettet. Du vil helt sikkert også finne noen påstander om at veggissteik ligner på vanlig svinesteik. Dette er selvsagt overhodet ikke sant!

Vegetarvarianten av steik smaker godt, er lett å lage, og kan smaksettes akkurat slik du vil ha den.
Bytt gjerne ut kjernene i oppskrifta med lik mengde nøtter, eller mer om du foretrekker det. Dette er en oppskrift som egner seg for litt "slumping" med ingrediensene. Smak til med det krydderet du selv måtte ønske, legg til/kutt ut ingredienser du har mest lyst på.

Det nærmer seg jo jul nå, og noen av dere skal kanskje for første gang la ribbe være ribbe. Julaften er jo den mest tradisjonsbundne dagen av alle, og mange er ikke helt klare for å lage og servere andre retter enn det man alltid har spist. Du tuller ikke med tradisjoner!  Et greit tips til dere som skal feire grønn jul for første gang, ta med din egen mat. Dersom du ikke skal feire hjemme hos deg selv, da kan du jo bestemme menyen helt på egenhånd. Resten av familien er gjerne ikke fullt så interessert i å kutte ut pinnekjøttet og lutefisken, men tilbehøret til tradisjonsmaten kan jo også du  spise.

På julaften er det obligatorisk å servere steik sammen med surkål med eple og karamellpudding med krem til dessert. Trenger du et alternativ til julesteika, så kan jeg absolutt anbefale den svenske julesk*nka i en herlig vegetarvariant.

Julesteik (søndagsteik resten av året)

2 dl gresskarkjerner
2 dl solsikkekjerner
1 ts rapsolje
200 gr reven västerbotten ost (eller en annen smakfull variant).
1 beger lett rømme
1 squash 
4 store gulrøtter
3 stilker stangselleri
1 kinesisk hvitløk
1 gul løk
3 lettpiska egg
3 ss grov sennep
1 dl havregryn (kjøp den glutenfrie dersom det trengs)
1 dl hvetemel (eller kikertmel for et glutenfritt alternativ)
3 ss smør
1 ts salt
1 ts pepper
*1/2 - 1 ts sterk røkt paprika
1 ts muskatnøtt
1 ts tørka persille
1 ts chili flak
Saft fra en lime


Rist gresskarkjernene i en tørr stekepanne. Kjernene er ferdige når de popper. Ta kjernene ut av panna, hell i olje og stek solsikkekjernene til de har fått en gyllen farge. Jeg liker å ha hele kjerner i steika, slik at det blir tyggemotstand. Dersom du ikke er så glad i det, kan kjernene knuses i en food processor eller lignende.
Riv ost, gulrøtter og squash. Legg squashen i en melsikt, og bland inn 1 ts salt. La dette stå ca i 20 minutter, press ut så mye vann du klarer fra grønnsaken med baksida av en spiseskje.Hakk løk og hvitløk, stek i olje eller smør i en panne til løken har fått litt farge. Hakk stangselleri i biter.
Bland alle ingrediensene i en stor bolle og smak til med krydder. 1 ts av hvert krydder er lite. Jeg  bruker endel mer, smak til slik at du får en blanding du synes er bra. Ha bakepapir i to brødformer, og fordel røra opp i disse.

Stekes i ovn på 200 grader i  ca 1,5 time.

Steika bør lages dagen før du skal servere den, slik at den rekker å få satt seg skikkelig. Den holder seg flere dager i kjøleskapet, og egner seg godt til frysing.
Før servering skjær steika i tykke skiver, og stek dem i en panne i olje eller smør.

*sterk røkt paprika kan være vanskelig å finne, men flere vanlige dagligvareforretninger har nå Santa Maria sitt røkt paprika krydder. Et annet alternativ er liquid smoke som også finnes i butikker med godt utvalg. Det er viktig å smake seg til med mengden krydder, har du i for mye kommer fort smaken av bål fram. Det gjelder særlig liquid smoke.


Tilbehør

Hva serverer man til en steik, jo her er det bare å boltre seg i de tradisjonelle grønnsakene slik som poteter, surkål, rosenkål, rødkål, tyttebærsyltetøy og rotgrønnsaker.

Stekte skiver av julesteik, smørdampede rosenkål og ovnsbakte kålrabistaver

2 kommentarer:

  1. Men hvetemel og havregryn er ikke nødvendigvis glutenfritt...? Kanskje bedre å gå for glutenfrie havregryn + quinoa til...? :) Kjekt at den er uten nøtter, da.

    SvarSlett
    Svar
    1. Havregryn er glutenfritt, men har man cøliaki så kjøper man selvsagt den glutenfrie varianten når man skal lage en slik steik. I den opprinnelige oppskrifta hadde jeg brukt kikertmel, som jo er glutenfritt, jeg skal oppdatere oppskrifta slik at det står som et alternativ der. Regna med det var flere som meg som synes nøtter ikke er helt tingen for en vellykka middag ;) Du må gjerne bruke quinoa i tillegg. Dette er en oppskrift som det er helt super å slumpe med ingrediensene, slik at du kan få akkurat det resultatet du selv ønsker :)

      Slett