søndag 18. mai 2014

Rabarbrasyltetøy med mint

Rabarbrasesongen er i full gang nå. Jeg bruker rabarbra hele sommeren, men det er jo ekstra stas nå på våren.                            Du har kanskje fått med deg at rabarbra spiser man før sankthans, etter blir den nemlig trevlete og enda surere. Tja, det er jo en sannhet med modifikasjoner. Har du ikke spist opp rababraen i hagen innen sankthans, så kutter du den bare ned. Rabarbraen som vokser opp igjen er like god som den du fikk før midten av juni. Poenget er at rabarbraen ikke bør bli for stor rett og slett. Så kos deg med rabarbra så lenge du har den, eller du blir skikkelig lei (eh, som om det er mulig).                                                                                           Det er mye man kan bruke rabarbra til, f.eks i flotte desserter eller skjemat om du vil. Som suppe, og syltetøy sammen med jordbær. Og ikke minst som tørstedrikke i varmen. Er du redd du har mer rabarbra enn du noen gang kommer til å spise?Ikke glem at syltetøy er svært populære gaver!                                                                                                                                  Rabarbra smaker veldig godt "naturell", men tar også til seg andre smaker veldig bra, særlig vanilje, mynte og kanel. Gjerne en blanding av disse også. Denne gangen har jeg laget syltetøy med mynteblader i, knallgodt!

Rabarbrasyltetøy med myntesmak

1 kg rabarbra
4-5 dl vann
1,5 - 2 dl syltesukker
10 mynteblader

Vask, skrell og del rabarbrastenger i biter. Ha rabarbra, vann, mynteblader og sukker i en kjele. Kok opp, og la syltetøyet koke til rabarbraen er mør, 5-10 minutter. Smak til med mer sukker om du ønsker det (jeg lager ofte syrligere syltetøy enn hva gjennomsnittet gjør). Når syltetøyet er ferdig, hell over i varme reine glass*. 

*Sterilisering av glass. Finn fram tomme glass til å ha syltetøyet i, legg disse i en kjele med kaldt vann og kok opp - la glassa og lokkene koke i noen minutter. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar