torsdag 13. juni 2013

Sukkerfri rabarbradrikk, yeah right!


Her kommer det 2 oppskrifter på sukkerfri rabarbradrikk. Det stemmer, sukkerfri! Å lage noe som helst med rabarbra uten sukker virker jo naturstridig. Rabarbra er såpass syrlig at en god porsjon sukker pleier å være en nødvendighet. Dersom du vil lage en supersøt variant kan jeg anbefale rabarbrasirup.
Jeg fant oppskrifta hos Umami girl. Kvinnen bak bloggen, Carolyn Cope, hadde selv vært skeptisk til prosjektet, men reklamerte for at resultatet ble bra. Jeg laget derfor to forskjellige varianter basert på oppskrifta til Carolyn. I den første tilsatte jeg mynteblader, og i den andre jordbær. Resultatet ble 2 syrlige og friske drikker, perfekt i sommervarmen!

For å forsikre meg om at det går an å servere sukkerfri rabarbradrikk til andre enn meg selv, utnevnte jeg noen intetanende familiemedlemmer (sukkerjunkies) til prøvekaniner. Det bør vel igjen nevnes at den er svært syrlig og frisk. Ansiktsutrykka på ofrene var ubetalelige, og det ble hinta "svakt" om at det mangla noe søtt. Hvor mye sukker man trenger avhenger av hvor glad man er i noe søtt.

*Mai 2014 testa jeg å lage rabarbradrikk med jordbær og sukker. Se nederst på siden. Resultatet ble søtt og godt, med en kjempefin farge.

Rabarbradrikk

1 kg rabarbra
2 liter vann
Mynteblader
(3 dl sukker, evt mer)

Rens, vask og del rabarbra i biter. Ha vann, rabarbra og mynteblader i en kjele og kok opp. Når rabarbraen koker, skru ned varmen på plata og la blandinga småkoke under lokk i 15 minutter. Smak til med evt sukker, og la rabarbraen koke noen minutter til sukkeret har blitt løst opp.
Når rabarbraen er ferdig kokt, bruk en melsikt og hell blandinga over i en bolle. La dette stå i 20 minutter. Da har safta skilt seg, og du heller det øverste laget over på en flaske eller lignende (dekanterer). La så safta stå i kjøleskapet over natta slik at smakene får satt seg.


Rabarbradrikk med jordbær

1 kg rabarbra
400 gr jordbær
1 liter vann
(2 dl sukker, evt mer)

Rens, vask og del rabarbra og jordbær i biter. Ha vann og bær i en kjele og kok opp. Når rabarbraen koker, skru ned varmen på plata og la blandinga småkoke under lokk i 15 minutter. Smak til med evt sukker, og la bæra koke noen minutter til alt sukkeret har blitt løst opp.
Når rabarbraen er ferdig kokt, bruk en melsikt og hell blandinga over i en bolle. La dette stå i 20 minutter. Da har safta skilt seg, og du heller det øverste, klare laget over på en flaske eller lignende (dekanterer). La så safta stå i kjøleskapet i noen timer, eller over natta slik at smakene får satt seg.

*20.5.2014. Da har jeg testa å koke opp safta med mer sukker.

Rabarbradrikk med jorbær og sukker

1,4 kg rabarbra
400 gr/1 kurv jordbær
2,5 liter vann
3 dl sukker

Følg oppskrifta ovenfor. Smak til med sukkeret, med 3 dl blir den veldig søt og god. Den ble faktisk godkjent av en av sukkerjunkiene i familien.Rabarbradrikken har en flott rød farge med en deilig jordbær aroma.


2 kommentarer:

  1. Ser aldeles nydelig og leskende ut! *ut og kjøpe rabarbara* :)

    SvarSlett
  2. Takk:)Både fargen og duften av rabarbradrikk med jordbær er fantastisk:)

    SvarSlett