onsdag 3. juli 2013

Vaffel vaffel vaffel!

Her i huset er såkalte linsevafler en stor høydare! Det skal jo ikke stikkes under en stol at kombinasjonen vafler og linser kanskje ikke høres helt naturlig ut. Men det vil du oppdage at det er!

Gjester får av og til spørsmål om de vil ha linsevafler. Er de høflige får man svar som disse;"det hørtes jo interessant ut..." eller "tja, jeg er jo forkjøla - så det er i grunnen det samme hva jeg spiser..."
Heldigvis har alle jeg har prakka på vaflene likt dem. Ok, med unntak av en 8 år gammel nevø som ble servert dette til frokost. Han har seinere beskrevet at maten smakte høgg.

Jeg burde kanskje tatt hintet og kalt vaflene for noe mer salgbart enn linsevafler. Originaloppskrifta fant jeg hos Veganmisjonen, der de heter frokostvafler. Det høres unektelig mer fristende ut.

Vaflene er en utmerket erstatning til brød. Favorittvarianten min er å servere vaflene med salat og blå castello.

Jeg har aldri telt hvor mange vafler man får av denne røra, men det er mange.

Linsevafler

1 dl røde linser (kokes etter anvisning på pakka)
4 egg
4 gulrøtter (ca 5 dl)
1/2 dl rapsolje
1/2 dl kremfløte
1 liter h-melk
2 dl havrekli
1,5 dl havregryn
2 ss linfrø
2 ss knuste linfrø
1 ts salt
1 ts spisskummen
1,5 ss fiberhusk
(1 dl sammalt hvete grov og 1 dl hvetemel)

Kok linsene etter anvisning på pakka. Pisk sammen egg, rør inn olje og kremfløte. Rasp gulrøtter og ha i røra sammen med linsene. Tilsett kli, havregryn, linfrø, salt og spisskummen og spe med melk. Blir røra for tjukk spe med mer melk eller vann. Ha i fiberhusk tilslutt, og la røra svelle 5 minutter før du begynner å steke vaflene.

Når vaffelrøra lages uten hvetemel blir vaflene myke og fine. Dersom noen er livredde for kli og gryn, så er det selvsagt ikke noe i veien for å bruke fint mel. Ved å tilsette mel blir de sprøere. Røra kan bli noe tjukk, så spe på med mer væske om nødvendig. Særlig dersom man tilsetter hvetemel. Det vil da ikke være nødvendig med fiberhusk i røra.
Jeg pleier å lage vaffelrøre litt etter prinsippet man tager hva man haver. Dette gjelder særlig for hva slags væske som blir brukt. For de som ikke er så glad i fett ikke kutt ut olje. Noe fett må til for å få en fin røre.

Ettersom det er valgfritt om man ønsker hvetemel i røra eller ikke, er jo dette perfekt både for gluten- og lavkarbogjengen.
















2 kommentarer:

  1. Men smaker de noe særlig i matboks når de ikke lenger er ferske og varme?!

    SvarSlett
  2. ja, de går fint an å spise når de er kalde. Med rett fyll blir du matpakkenes dronning på jobb;)

    SvarSlett