lørdag 14. juni 2014

Pulled jackfrukt

Ifølge Dagbladet er Pulled pork nordmenns nye favorittrett. Det kan jeg godt forstå, det er så innmari godt! Det skal sies, jeg har aldri spist porkdelen av pulled pork. Den har jeg byttet ut med jackfrukt, eller jackfruit som noen kaller det på utenlandsk. Jeg klarer ikke se for meg at det kan bli noe som helst bedre med gris. Dette er retten du uten problemer kan servere dine kjøttspisende venner. Jackfrukt har nemlig en "kjøttish" konsistens.

Umoden jackfrukt har god konsistens, altså tyggemotstand, samtidig som den er mør og god. Dette er ikke en frukt vi bruker mye her tillands. I asiatiske land derimot er dette en svært vanlig frukt. Hele ferske jackfrukter er vrient å få tak i, det meste som selges her er hermetisk.  I denne retten her bruker du umoden jackfrukt. Det er viktig å sjekke at den ligger i saltlake (brine), ettersom den i sirup (som er moden) blir for søt og har feil konsistens.
Er du heldig kan det være du får tak i biter av fersk moden jackfrukt. De er søte og gode, og kan brukes i f.eks desserter - eller spises som de er.

Pulled jackfrukt

1 boks jackfrukt i saltlake
1 gul løk
3 fedd hvitløk
3 ts dijon sennep
1 liten ts liquid smoke
2 ts Worcestershire saus (sjekk at den er vegetarisk, hvis ikke kutt                                            den ut)
2 ss eplecidereddik
chilipulver, pepper, persille, salt, timian
1 ss agavesirup
1 "boks" fond/grønnsaksterning + 4 dl vann

ca 2 dl BBQ saus (jeg brukte en med chipotle og maple syrup)
2 dl Heinz tomato ketchup
1 dæsj sennep (jeg brukte Johnnys senap med chipotle og svartpeppar)
Salt, pepper og evt chilipulver

Skyll jackfrukten i vann. Hakk løk og hvitløk og stek i olje. Band inn resten av ingrediensene, ha i jackfrukten og kok i 45 minutter under lokk. Er det mer væske igjen i kjelen da, ta av lokket og fortsett kokinga til all væsken er borte. Bruk deretter dingsen du knuser poteter med, og gå lett over frukten slik at den flaker seg. Ikke gå for hardt til verks, den skal ikke bli til mos. Eventuelt kan du bruke et par gafler og dra frukten i strimler. Se på bildene hvordan resultatet skal være.
Bland sammen BBQsaus, ketchup, sennep og krydder. Jeg brukte en dæsj av alt, viktig å smake til en blanding du synes er superb. Ha blandinga opp i kjelen sammen med jackfrukten. Stek godt. Blandinga kan godt få litt farge, men rør ofte slik at den ikke blir svidd.

Server pulled jackfruit i burgerbrød sammen med salat og annet godt som du liker.


4 kommentarer:

 1. Wow! Har lurt på å prøve dette lenge. Ser überdigg ut!!

  SvarSlett
 2. Takk:) Bør prøves, det er ordentlig digg!

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Hvor kjøper man frukten i Oslo ?

  SvarSlett