tirsdag 28. januar 2014

Enkel og grei tomatsaus

Tomat er en av (mine mange) favorittsmaker. Med en god tomatsaus har du basis for mang en deilig rett. Her er oppskrifta på en basis tomatsaus, som kan varieres i det uendelige til forskjellige matretter. Server som den er til spaghetti og "kjøttsaus", spe den med vann/fløte/kokosmelk og du har en tomatsuppe, mulighetene er mange. Lag en svær porsjon når du først er i gang, og frys ned i passende porsjoner.

Tomatsaus smaksatt med timian.

Basis tomatsaus

5 bokser hakka tomater
1 glass tomatpuré
3 dl eplesaft/hvitvin eller grønnsaksbuljong
2 ss olivenolje
1 gul løk
2 stilker stangselleri
1 hvitløk uten fedd
1 rød chili
Salt, pepper

Kryddervariasjoner
Basilikum
Persille
Oregano
Estragon

Hakk løk i strimler, finhakk hvitløk, stangselleri og chili. Varm opp olje i en kjele, ha i de hakka grønnsakene og stek til løken er myk. Hell opp i boksene med tomat, tomatpuré og væske. La det hele koke 1 times tid, gjerne 2-3 timer om du har tid. Eller nøy deg med 20 minutter om det er det som passer når du lager tomatsausen.
Når sausen er ferdig kokt, og smaker akkurat slik du vil ha den, så kan du enten servere den som den er, eller mose den med en stavmikser slik at du får en glatt og fin saus.

Har du friske tomater bruk gjerne de i sausen istedenfor bokser, eller bruk begge deler. Har du ovnsbakte tomater smaker det fantastisk i en slik saus, det samme gjør soltørka tomater. Dette er en saus det er helt greit å slumpe litt med måla. Bruk gjerne flere tomater, mindre løk, 3 chilier etc Prøv deg fram!

Basis tomatsaus før den er glattet ut med en stavmikser. 
2 kommentarer: