tirsdag 26. juni 2012

Grønnkaker med sennep og rotgrønnsaker. Et supert alternativ til de tradisjonelle kjøttkakene

Stekte rotgrønnsaker er fantastisk snadder, trenger jo nesten ikke noe mer til middag noen ganger. Men, en skikkelig middag består jo av mer enn dette. Disse veggiskakene er stappfull av deilige grønnsaker, godt krydder, og kjerner som gir deilig smak og ikke minst litt tyggemotstand. En middag du kan servere de fleste med hell.

Rotgrønnsaker

1/2 sellerirot
2 gulerøtter
1 løk
Olje, salt og pepper

Vask og skrell grønnsakene. Del de i passende biter og legg grønnsakene i en ildfast form. Hell over olje, og dryss på salt og pepper. Bland grønnsakene godt og stek i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter.

Grønnkaker

2 ss gresskarkjerner
2 ss solsikkekjerner
Rapsolje
1 pakke/porsjon byggris (boil in bag)
1 squash
1 ss knuste linfrø + 2 ss kokt vann (tilsvarer 1 egg)
1 grilla paprika
1 ss soltørka tomater
1/2 hvitløk uten fedd
6 ss havrekli
2 ss havregryn
1 ss soyasaus
3 ts skånsk sennep
Grassløk, salt og pepper

Rasp squash, legg de over i en melsikt sammen med litt salt. Etter ca 10 minutter, press ut vannet fra squashen. Rist gresskarkjernene i en tørr og varm stekepanne. Kjernene er ferdig når de begynner å "poppe". Legg de ferdige gresskarkjernene til side,og ha i litt olje i den varme panna. Stek solsikkekjernene i olja til de har fått en gyllen farge. Legg de til side sammen med gresskarkjernene.
Kok ris etter anvisning på pakka. Bland knust linfrø med kokt vann og rør godt. La stå i ca 10 minutter. Da skal det ha dannet seg en hvit masse, som fungerer som bindemiddel.
Del paprika i små biter, og press hvitløk. Ha alt i en bolle og bland inn squash, byggris, soltørka tomater, havrekli, havregryn, linfrøblanding, gresskar- og solsikkekjerner. Smak til med soyasaus, sennep, gressløk, salt og pepper.
Form deigen til "kjøttkaker" med en skje, og stek i rapsolje til de er gjennomstekt og har fått en fin farge.

Jeg fikk 6 små (ca 1 ss deig) og 6 store (1,5 ss) grønnkaker ut av denne deigen.

Grønnkakene ble servert med stekte rotgrønnsaker og tomater. 

2 kommentarer:

  1. Hvor mange gram ris er det? Jeg har ikke boilinbag ris.

    SvarSlett
  2. Det er ca 45 gr tørr byggris. Du kan helt sikkert bruke en annen type ris også, bare reguler med eventuelt mer væske dersom det blir for tørt. Eller med mer gryn/kli om det blir for vått. Lykke til:)

    SvarSlett