tirsdag 5. mars 2013

Brød med havre og spelt

Nok en gjærdeig som du ikke trenger å elte eller kna. Kjempegode brød på en lettvint måte!
Oppskrifta fant jeg i Dagbladet, men jeg har gjort noen forandringer. Blant annet så har jeg hatt i mer grovt mel.
 Dersom du ikke har speltmel, så bruk gjerne vanlig hvetemel. Det fungerer helt fint.
Tørka hvetesurdeig finner du i velassorterte dagligvareforretninger. Det samme gjelder maltekstrakt (sjekk vitaminhylla). Lager du brøda uten hvetesurdeig, så øk mengden med gjær.

Brøddeig

400 gr siktet speltmel
300 gr sammalt speltmel
100 gr havrekli
200 gr havregryn
1 pose Idun tørka hvetesurdeig
1/2 pakke fersk gjær
1 ss maltekstrakt
1 ss salt
1 l kaldt vann
Havregryn/sesamfrø/linfrø, til pynt

Bland de tørre ingrediensene, og løs opp den fersk gjæren i melet. Ha i maltekstrakt og vann, og rør alt raskt sammen til en løs deig/røre. Dersom du bruker hvetemel, så bør deigen eltes litt lengre. 
Fordel deigen i to  brødformer (smurte/dekket med bakepapir). Strø litt gryn/frø over hvert brød og klapp det forsiktig ned (bruk baksida av en spiseskje). Dekk til formene med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, og la de stå og heve i 2 timer på kjøkkenbenken.
Sett formene inn i varm ovn og hell ca. 2 dl vann i et dypt stekebrett i bunnen av ovnen, og lukk døra raskt. Dette gir brødene en fin sprø skorpe.
Stekes på 200 grader varmluft i omtrent 1 time og 15 minutter. Steketiden kan variere litt fra ovn til ovn. Avkjøl brøda på en rist. 



Brøddeig klar til heving



Knallgode nystekte brød

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar