fredag 12. april 2013

Pai med halloumiost

Hva er vel mer passende en pai til middag på en snøfylt dag i april? Serverer du en salat til denne grovbunna paien, så har du en deilig, ganske sunn og god middag!

Istedenfor egg har jeg brukt polenta til paifyllet. Polenta er et glutenfrittmel laget av malt mais, og melet fungerer godt som erstatning for egg i mange retter. Melet smaker ikke så mye i seg selv, så her er det bare å slå seg løs med krydder!
Får du ikke tak i halloumiost, så kan du bruke fetaost isteden. Da ville jeg også ha brukt oliven i fyllet i tillegg til fetaosten.


Paideig

75 gr smør, i terninger
2 ss havrekli
100 gr sammalt hvete grovmalt
60 gr sammalt hvete finmalt
1 ts tørka persille
1 ts tørka basilikum
ca 4 ss vann

Bland smør og mel sammen til en finkorna masse. Tilsett vann slik at du får en smidig deig. Dette kan du godt gjøre for hånd, men jeg pleier å bruke en food processor. Mye enklere! Trykk deretter ut deigen i en paiform. Dersom du har tid, setter du deigen kjølig i 30 minutter før steking. Skru ovnen på 200 grader. Prikk deigen med en gaffel, og stek i 15 minutter på midterste rille.
Deigen kan gjerne lages klar dagen før.

Ovnsbakte tomater

Jeg kjøper vanligvis inn masse tomater. Det hender av og til (ganske ofte) at de ikke blir brukt opp innen de begynner å bli litt slitne. Det er jo ikke bra å kaste mat, derfor pleier jeg å bake tomatene i stekeovnen. Noe som medfører at jeg nesten alltid har ovnsbakte tomater på lur, og som jeg selvsagt brukte i denne paien. Har du ikke tid til å bake tomatene (hvem har vel det når man skal lage middag på en hverdag), så bruk gjerne friske tomater. Det smaker nesten like godt.
Tomatene bakes i stekeovn på 100-120 grader i 3 til 6 timer.

Tomater med basilikum etter ca 5-6 timer i stekeovnen

Fyll

1 dl polenta
4 dl vann
0,5 ts salt
ca 1/3 hallumiost, delt i biter
2 stilker vårløk
1 rød søt paprika
7 tomater (ovnsbakte eller friske), delt i to
Ca 3 ss västerbottenost, revet

Kok opp vann, polenta og salt i en kjele. La det hele småkoke i 5 minutter under stadig omrøring.
Stek halloumiost i en tørr panne. Hakk opp vårløk og paprika.
Når polentaen er ferdig bland inn vårløk, paprika og halloumi. Smak til med pepper.
Ha polentafyllet over i paiskallet. Legg på tomatene og dryss over ost.
Stekes på midterste rille på 200 grader i ca 25 minutter.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar