onsdag 12. februar 2014

Appelsinekstrakt


Hva er dette for noe artig da, lurer du kanskje på? Appelsinsesongen er på hell, og da er det fint å benytte sjansen til å lage noe godt, slik at vi kan glede oss over den deilige appelsinsmaken seinere i år. 
Appelsinekstrakt er en super anvendelig smaksetter til en hel masse ting, slik som syltetøy, pai, kake, dressing, dessert, is, kjeks og saft. 

Det eneste du trenger for å lage ekstrakt er appelsiner og sprit. Jeg brukte 60% i denne oppskrifta, og måtte derfor blande den ut med vann. Bruk gjerne vanlig vodka isteden, og det trenger ikke være noen fancy type får å få til et bra resultat. Jeg har valgt å bruke økologiske appelsiner, for på den måten unngå kjipe sprøytemidler fra skallet i ekstrakten. 

* 6 måneder etter viste det seg at spritsmaken ble litt framtredende på ekstraktet. Derfor tilsatte jeg mer appelsinsaft, noe som gjorde susen. Mengden appelsinsaft er derfor økt i oppskrifta. 

Appelsinekstrakt

5 økologiske appelsiner
Appelsinskall
ca 6 dl appelsinsaft
2,5 dl rein sprit 60%
1 dl kokt vann

Vask appelsinene godt. Skrell av det ytterste appelsinskallet. Viktig å unngå det hvite. Ha skallet opp i et sterilisert tett glass med lokk, eller en flaske. Press safta ut av appelsinene og ha det opp i glasset med appelsinskallet. Hell over sprit og vann. 

La ekstrakten stå å godgjøre seg i 6 måneder. Den kan brukes før den tid, men jo lengre den får stå i fred - jo bedre blir smaken.  Når ekstraktet er ferdig, sil av appelsinskallet og ha ekstraktet over på en rein mørk flaske.

Når den er ferdig kan du jo ha den over i mindre glass/flasker, og gi bort i gave.

Om du ikke har en slik spesialskreller, bruk grønnsakskrelleren eller en skarp kniv istedenfor.

Et norgesglass fylt med deilig appelsinsmak. Fargen er jo bare helt fantastisk, hvem trenger sol med et slikt et i huset?
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar