Hva er dette for noe artig da, lurer du kanskje på? Appelsinsesongen er på hell, og da er det fint å benytte sjansen til å lage noe godt, slik at vi kan glede oss over den deilige appelsinsmaken seinere i år.
Appelsinekstrakt er en super anvendelig smaksetter til en hel masse ting, slik som syltetøy, pai, kake, dressing, dessert, is, kjeks og saft.
Det eneste du trenger for å lage ekstrakt er appelsiner og sprit. Jeg brukte 60% i denne oppskrifta, og måtte derfor blande den ut med vann. Bruk gjerne vanlig vodka isteden, og det trenger ikke være noen fancy type får å få til et bra resultat. Jeg har valgt å bruke økologiske appelsiner, for på den måten unngå kjipe sprøytemidler fra skallet i ekstrakten.
* 6 måneder etter viste det seg at spritsmaken ble litt framtredende på ekstraktet. Derfor tilsatte jeg mer appelsinsaft, noe som gjorde susen. Mengden appelsinsaft er derfor økt i oppskrifta.
Appelsinekstrakt
5 økologiske appelsiner
Appelsinskall
ca 6 dl appelsinsaft
2,5 dl rein sprit 60%
1 dl kokt vann
Vask appelsinene godt. Skrell av det ytterste appelsinskallet. Viktig å unngå det hvite. Ha skallet opp i et sterilisert tett glass med lokk, eller en flaske. Press safta ut av appelsinene og ha det opp i glasset med appelsinskallet. Hell over sprit og vann.
La ekstrakten stå å godgjøre seg i 6 måneder. Den kan brukes før den tid, men jo lengre den får stå i fred - jo bedre blir smaken. Når ekstraktet er ferdig, sil av appelsinskallet og ha ekstraktet over på en rein mørk flaske.
Når den er ferdig kan du jo ha den over i mindre glass/flasker, og gi bort i gave.
Om du ikke har en slik spesialskreller, bruk grønnsakskrelleren eller en skarp kniv istedenfor. |
Et norgesglass fylt med deilig appelsinsmak. Fargen er jo bare helt fantastisk, hvem trenger sol med et slikt et i huset? |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar