torsdag 24. januar 2013

Brokkoliscones


Igår spiste jeg nystekte scones til middag. Det frister til gjentagelse!

Scones har sitt opphav fra Skottland, og betyr egentlig noe slik som et rundstykke der det er brukt bakepulver. Ettersom bakepulver hever hva som helst nesten uansett, er man ikke avhengig av å bruke mel med gluten i deigen. I tillegg slipper man heving og elting, og det går såpass kjapt å lage scones at man får det til på en vanlig hverdag også.  
Scones har gjerne form som en flat leiv, som deles i fire. Denne varianten har form mer som et vanlig rundtstykke (eller forvokst småkake om du vil).

Server scones med salat til, eller bruk de som tilbehør til suppe. I oppskrifta nedenfor har jeg brukt quinoaflak, disse kan med hell byttes ut med mer havregryn eller hvetemel. Bruker man hvetemel kan man ta bort fiberhusk også.


Brokkoliscones

4 dl grovt quinuaflak
3 dl havregryn
100 g smelta smør
2 egg lettpiska
1/2 -1(2,5 dl -5dl) brokkoli
1/2 rød paprika
½ liten gul løk
1 stor neve frisk persille (1 dl finhakka)
1,5 dl Västerbotten ost, reven
1 dl gresskarkjerner
1dl solsikkefrø
0,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss bakepulver
4 dl skummet kulturmelk
1 ss fiberhusk

Bland quinoaflak og havregryn i en bakebolle. Rør inn smøret. Bland inn resten av de tørre ingrediensene og ha i kulturmelk, ost og lettpiska egg. Hakk brokkoli, løk og paprika i små biter. Finhakk persille. Rør grønnsakene godt inn i deigen. Smak til med salt og pepper. Lag scones ved å sette en klatt med deig på en bakepapirkledt stekeplate med to spiseskjeer.
Stekes midt i ovnen ved 220 grader ca 15-20 minutter.

Quinoaflakene kan gjerne byttes ut med f.eks mer havregryn. Opphakka gulrot er også godt i sconesene.

Bytt ut smør med vegansk margarin eller olje, og osten til en vegansk variant (eller tilsett noe mer fett), melk byttes ut med plantemelk, og du har en fin vegansk variant. 2 kommentarer:

  1. Jeg regner med at man ikke kan bytte ut quinoaflak med hel quinoa?

    SvarSlett
  2. Du må gjerne ha hel quinoa i sconesene, men det fungerer nok ikke optimalt som bytte av flakene. Du kan jo bruke mel eller gryn av noe slag istedenfor flakene.

    SvarSlett