lørdag 19. april 2014

Granola; frokostblanding eller dessertmateriale med yoghurtGranola er jo et kjent og kjært amerikansk ord, som på norsk greit kan oversettes med frokostblanding eller müsli. Jeg er svært glad i dette, det gir en flott start på dagen. Men, for at den skal godkjennes som verdens beste, må granolaen være sprø. Det skal knase når man tygger.
Denne blandinga her er den beste jeg har laget så langt, og den er fantastisk! Verdens beste granola om jeg får si det selv. Sånn i all beskjedenhet. 

Granolaen er søt, knaser og er full av godsaker. I tillegg er den fri for gluten og nøtter. Kan det bli bedre? Nei! I tillegg er granola helt supert å gi (og ikke minst motta) i gave!

Granola


2,5 dl havregryn
1 dl havrekli
2 dl gresskarkjerner
3 ss linfrø
3 ss solsikkekjerner
2-5 ts kanel
1 ts kardemomme
1 dl akasiehonning
1 ss rapsolje

Begynn med å riste gresskarkjerner i en tørr stekepanne. Når gresskarkjernene hopper rundt, legg de over i en bolle. Rist deretter havregryn og havrekli i den tørre stekepanna. Rør godt underveis, det er viktig kjernene og gryna ikke svir seg. Når havregryna begynner å få farge, og ikke minst dufter godt, bland inn gresskarkjernene, solsikkekjernene, linfrø, og krydder. Ha i olje og honning, og bland godt sammen. Smak til med mer honning eller krydder. 
Legg blandinga over på et bakepapirkledt stekebrett. Smør godt utover. Stekes på 150 grader i omlag 45 minutter. Rør om flere ganger underveis, det er viktig at alt får farge - men ikke blir brent! 
Når granolaen er ferdig, ta den ut og la blandinga ligge på brettet til det er kaldt. Ha den så over i et lufttett glass med lokk.  

Dersom du er veganer, kan honningen byttes ut med agavesirup. Vær litt forsiktig med mengden, ettersom agave er litt søtere enn honning. 

Synes du det ser ut som fryktelig mye jobb og riste kjerner og gryn før blandinga stekes i ovnen? Da bare hopper du over dette steget. Bland heller alle ingrediensene i en bolle, smør det utover et bakepapirkledt stekebrett, og sett inn i ovnen. Du vil miste den ekstra gode smaken som blir framhevet når man rister kjerner og gryn, men resultatet vil likevel bli bra. 

Digg dessert med granola

Dette er en ganske søt granolablanding, og den vil derfor passe perfekt sammen med syrlige yoghurt naturell. For å toppe det hele tilsetter du selvsagt noen gode bær. Litt vaniljepulver kan også tilsettes yoghurten. En ekte dessertelsker veit at man ikke bør stoppe i tide. 

Granoladessert
Jordbær
Yoghurt naturell
Granola

Finn et glass eller skål du ønsker å serverer desserten i. Ha i bær, yoghurt og granola lagvis til glasset er fullt. Nyt med andakt!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar