søndag 8. desember 2013

Surkål med en liten vri

Dette er tilbehøret som virkelig er jul for meg. Mangler du den gode julefølelsen, er du garantert at den kommer snikende når surkålen står og godgjør seg på komfyren. Lurer du på hvorfor du skal ta bryet med å lage surkål selv? jo fordi du fortjener det! Det er et eller annet helt eget med blandinga av søtt og syrlig, smaken av karve, og den fine friske smaken fra granatepleeddiken. Det er nemlig det siste som er "vrien" i oppskrifta.

Ribbe har aldri vært min store greie, men surkål med ribbefett opptok store deler av tallerkenen min hver julaften. Ikke fordi jeg allerede da var en kommende veggis, men fordi surkål med ribbefett fungerer ypperlig sammen med kalkun. Før du begynner å lure, ja vi hadde både ribbe og kalkun til middag på julaften. Hvorfor servere kun en ting, når man kan ha et utvalg? Et inngifta familiemedlem forsøkte å få inn pinnekjøtt på menyen også, men da nekta kokken. Merkelig, en investering i en ekstra komfyr og noen få ekstra kjeler, hadde jo gjort hele prosessen med å innføre en ny rett helt smertefritt...

Surkål er lett å lage, lukter jul og smaker himmelsk. Lag en stor porsjon når du først er i gang, surkålen holder seg flere dager i kjøleskapet, og kan gjerne fryses. Surkål passer selvsagt godt til julesteik.

Surkål med eple

2 store kålhoder
4 epler
3 gode ss smør
4 ts salt
8 ts karve
5 dl vann
5 dl eplesaft (kan byttes ut med kraft/buljongterning)
3 ss granatepleeddik (kan byttes ut med vanlig 7% eddik)
1 ss eddik 7%
2-3 ss sukker

Rens og skyll kål og epler. Del kålhodene i fire biter og finhakk den i tynne strimler (eller gå for den mer "rustikke" varianten der du grovhakker). Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del dem i mindre biter.
Finn fram en romslig kjele og ha i smør. Legg kål ,epler, karve og salt lagvis. Hell over vann og eplesaft. La surkålen koke under lokk til den er mør, det tar ca 1 time. Pass på at kjelen ikke koker tørr.
Når kålen er mør, smak til med eddik og sukker.

Ta gjerne mindre krydder i en det står i oppskrifta, smak heller til med mer seinere. Dette skal tross alt smake slik du vil ha den. Dog, min oppskrift er bort i mot helt perfekt!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar