mandag 21. oktober 2013

Eplegrøt
En tradisjonsrik og enkel dessert! I mine besteforeldres generasjon var det vanlig at man hadde to retters middag.I tillegg til hovedretten ble det alltid servert skjemat. Det siste er ganske enkelt mat man spiser med skje. Til forrett bestod dette vanligvis av suppe, grøt eller velling. Som etterrett fruktgrøt, pudding, velling eller lignende. Nøyaktig hva som ble servert var avhengig av årstid, og om det var hverdag eller fest.

Denne oppskrifta er en knallbra hverdagsdessert. Oppskrifta og fremgangsmåten er mistenkelig lik den man bruker for å lage eplesyltetøy.

Eplegrøt

1,2 kg epler
1,5 dl vann
3,5 dl eplesaft
150 - 200 gr syltesukker

Rens, vask og skrell eplene. Del deretter eplene i biter. Om du ikke gidder å skrelle eplene, så går det helt fint også. Ha eplebitene opp i en kjele sammen med vann og eplesaft. Kok til eplene er møre, og mos de deretter godt. Smak til med syltesukker, og la grøten koke noen minutter til. Tom for syltesukker? Da kan du bruke f.eks en potetmelsjevning for å få tykk nok grøt.

Eplegrøt skal tradisjonelt serveres kald, men den smaker snadder varm også. Den kan serveres med et dryss kanel, melk, fløte, sukker eller vaniljesaus.


2 kommentarer:

 1. Elsker ordet "skjemat"! Så fint.
  Eplegrøt har jeg til gode å smake, men så deilig det høres ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig, skjemat er et flott ord! Det bør helt klart brukes mer. Du bør teste ut eplegrøt, en deilig dessert

   Slett