torsdag 10. oktober 2013

Eple- og rognebærgelé

De av dere som er heldige nok til å ha et epletre eller flere, er forhåpentligvis i gang med safting, sylting og kakebaking. Her kommer en morsom variant av det vanlige eplesyltetøyet. Nemlig en gelé av rognebær og epler. Rognebærene gir en fin syrlig smak sammen med de søtere eplene. Geleén er god på brødskiva, men er også et ypperlig alternativ til tyttebærene ved middagsbordet.


Rognebær brukes ikke så mye i dagens husholdninger. Noe som burde forandres. Rognebær er lett å få tak i, bare kikk litt rundt omkring, så vil du se at det er lett å få tak i noen som ikke henger for høyt. Derimot vil de aldri være særlig søte.
Rognebær er full av alskens nyttige saker, ganske likt epler faktisk. Videre inneholder bærene bra med pektin. Jeg kokte opp safta som skulle bli til gelé sammen med syltesukker (gammel vane). Syltesukker inneholder også pektin (som er gelédannende). Den gode dosa med pektin gjorde at det ikke var noen problemer med å få geléen til å bli stiv. Konklusjonen her er at du kan med fordel bruke helt vanlig raffinert sukker i denne oppskrifta.

Eple- og rognebærgelé

5 dl rognebær
12 dl syrlige epler skåret i biter
3 dl eplesaft
4 dl vann

7 dl ferdig silt saft
550 gr. sukker*


Skyll rognebær og epler godt. Fjern skader på eplene. Skjer epler i biter, og legg alt (kjernehus også), opp i en kjele sammen med rognebæra. Tilsett eplesaft og vann, og varm opp langsomt til det hele koker. Skru ned varmen når det koker, og la det trekke på svak varme til eplene er møre. Pass på at det ikke koker slik at eplene moser seg. Da blir geleen uklar.
 Sil fra safta, mål den opp og hell den over i en kjele. Gi den et nytt oppkok, og la safta koke i om lag  5 minutter. Ha i sukker, litt om gangen - og rør til alt sukker er oppløst. La geléen koke i ca. 15 minutter. Skum av underveis. Ta geléprøven*, om den feiler la geléen fortsette å koke noen minutter til, og prøv igjen.
Fyll geleen på varme og sterile glass. Skru til lokket med en gang.


* I denne oppskrifta kan du regne med 800 gr. sukker pr. liter avsilt saft.
Geléprøven utføres ved å legge en skje med gelé på en asjett. Avkjøl den et par minutter i kjøleskapet om geleen er varm. Dra så en skje igjennom geléen. Om sporet etter skjeen ikke samler seg, er geléen ferdig.

Ettersom jeg var generøs med syltesukkeret i oppskrifta ble geléen mer enn stiv nok. Før servering kan det være en fordel å varme den opp litt, da blir den lettere å håndtere. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar