søndag 22. juni 2014

Bacon, facon, schmakon


Auberginebacon og grilla pizza

Det er sommer, og grillen brukes så ofte det er mulig. I år har vi investert i en pizzastein til grillen, noe som viste seg å være et godt kjøp. Bunnen blir sprøere, og grilling gjør jo det hele ekstra moro.

Sprø, salt deilig auberginebacon. Det mørke skallet kan gi illusjon av at det er litt svidd, men det er det heldigvis ikke. 
Navnet på bloggen tilsier jo at jeg tidligere levde av bacon. Fullt så galt var det jo heldigvis ikke. Men, bacon er jo en hendig (grønnsak ifølge noen venner av meg), som har en fin saltsmak som egner seg i de utroligste retter. Heldigvis er det jo lett å erstatte smaken med krydder, og f.eks bitar a la bacon (HK) eller  tofu (facon) og lignende. Det mest vellykka til nå er å lage vegetarbacon av aubergine. Noe som da gir aucon? baucon, fagine? Tja, kjært barn har mange navn. Foreløpig forholder jeg meg til auberginebacon. Kom gjerne med forslag.

Auberginebacon kan brukes til alt mulig, denne gangen hadde jeg det på pizza. Gjesten den dagen mente det smakte mye bedre enn bacon. At ho i utgangspunktet ikke er superbegeistra for bacon er en mindre detalj! Jeg lover, det er kjempegodt!!

Auberginebacon

1 aubergine + salt
Marinert aubergine klar for ovnen
1 ts røkt paprika
2 ts grovmalt pepper
1 ts salt
2 ss soyasaus med sopp
1 ts agave sirup
1 ts paprikapulver
1 ts chiliflak
3 dråper sukkerkulør
3 ss rapsolje

Del aubergine i 4 på langs. Salt aubergineskivene og legg dem i et dørslag med noe tungt på toppen slik at væsken i grønnsaken blir skilt ut. La det ligge i ca 20 minutter. Skyll av saltet, og tørk med kjøkkenhåndkle.
Bland sammen krydder, olje og soyasaus. Smak til med evt. mer krydder. Del auberginen i biter, og legg dem i krydderblandinga. La den stå i 20-30 minutter slik at krydderet trekker skikkelig inn. Stek på 230 grader i 15 - 20 minutter. Rør om underveis og pass på at bitene ikke blir svidd. De skal få farge.


 Pizzadeig

6 dl hvetemel
3 dl sammalt hvete finmalt
1 ts salt
50 gr tørrgjær
1 ts oregano
1 ts basilikum
3 dl vann

Bland mel, salt, gjær og krydder. Ha i olje og vann og elt godt. La heve i 30-45 minutter.
Når deigen er ferdig heva, ta den ut av bollen og kna den med litt mel på benkeplata. Del deigen i to. Kjevl ut deigene. Ha på fyll. Grilles på høy varme i ca 15 minutter. Alternativt stekes i ovn på 230 grader i ca 20 minutter.

Fyll, en variant av denne tomatsaus med estragon, rødløk, stekt sopp, squash, paprika, oliven, auberginebacon og ost.


Pizza med fyll og ost.
Grilla pizza klar til å gjøre dagen komplett. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar