mandag 12. mai 2014

Grunnlovsdessert

Snart har Norge bursdag, og det skal jo selvsagt feires. I år feirer vi 200 års jubileum for grunnloven vår, og hva passer ikke da bedre enn en tradisjonell Grunnlovsdessert? Dette er en trelags dessert, bestående av rabrabrakompott, eggekrem og pisket krem. Originalt skal den pyntes med mandler, men jeg har bytta ut mandlene ut med karamelliserte solsikkekjerner.

I rabarbrakompotten er det også svisker. Synes du det høres skummelt ut? Det er viktig å huske at svisker er ikke en merkelig oppfinnelse beregna på besteforeldre, men faktisk tørka plommer.Og plommer, det liker jo alle! Tørka plommer er svært søte, og balanserer derfor den syrlige rabarbraen fint.
Denne desserten er søt, god og mektig - så om du tar vekk sviskene vil ikke desserten forandres til det ugjenkjennelige.  Du kan bare ikke kalle den for en ekte Grunnlovsdessert.
Rabarbrakompott

0,5 kg rabarbra
150 gr steinfrie svisker
3 dl vann
1,5 dl sukker
2 ss maizena + 0,5 dl vann

Vask, rens, skrell rabarbra og del i små biter. Ha vann, sukker og rabarbra i en kjele, og kok opp. Del svisker i to og ha i kjelen sammen med rabarbraen. Kok til sviskene og rabarbraen er mør. Bland maizena sammen med kaldt vann. Trekk kjelen av plata og hell maizenablandingen i under omrøring. Kok opp grøten og la den småkoke i et par minutter. La grøten avkjøle seg, og ha den deretter over i en serveringsbolle.

Eggekrem

4 dl melk
0,5 dl sukker
35 gr maizena
0,5 vaniljestang
4 eggeplommer

Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøa. Ha frø, vaniljestang, sukker og maizena i en kjele. Ha i egg og melk, og kok opp under omrøring.
Når eggekremen er ferdig, skal den avkjøles med en gang. Hell den over på en tallerken, dekk med plastfolie, og sett inn i kjøleskapet.
Når eggekremen er kald smøres den ut over rabarbrakompotten.

Krem

3 dl kremfløte
1-2 ss sukker

Hell kremfløte og sukker i en bolle, og pisk i vei. Eller bruk en maskin. Kremen skal ikke være stivpisket, men litt "slapp".
Smør kremen over eggekremen, men la gjerne eggekremen "skinne" igjennom.

Karamelliserte solsikkekjerner

140 gr solsikkekjerner
2 ss demerasukker/brunt sukker
1 klype maldonsalt

 Rist solsikkekjernene i en varm tørr stekepanne til de har fått farge. Ha i sukker, og bland godt til alt sukkeret har smelta. Avkjøl. Dette er en stor porsjon, så det du ikke bruker i desserten, kan spares til bruk i f.eks frokostblanding.
Strø de avkjølte solsikkefrøa over kremen.

Voilà, og du har en herlig Grunnlovsdessert!

Denne desserten kan godt lages dagen før servering.

Er du veganer eller har problemer med melkeprodukter? Her er alternativ til eggekrem eller vaniljekrem. Vanlig pisket krem kan du få ved å bruke vispbar soya eller havremelk.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar