mandag 31. mars 2014

Peanøttkake

Som alle andre matinteresserte har jeg en stor samling med kokebøker. I tillegg liker jeg å surfe på verdensveven, og la meg inspirere av andre matbloggere og blader. Mange oppskrifter er lett gjenkjennelige, du veit hva du får når du lager det. Andre oppskrifter gir mer spenning i hva sluttresultatet egentlig vil bli. Peanøttkaka du skal få oppskrifta på fant jeg hos den glimrende Veganmisjonen, der heter den Runekake. Klikk på link for å se originaloppskrift, min avviker noe fra den!
Dette var en type kake jeg aldri hadde prøvd før, så jeg satt optimistisk i gang. Det er en tre lags kake med masse gode ingredienser og smaker. I tillegg er den nøtte- og glutenfri. Dette kunne jo bare bli bra.
 Likevel, jeg må si jeg synes den var rar! Sliter med å beskrive den bedre. Kaka smaker bra, og vi spiste opp hele. Det er kanskje konsistensen, og at peanøttsmøret ble litt for dominerende for min smak.

Grunnen til at jeg forandra navn på kaka var at jeg brukte peanøttsmør istedenfor kokossmør, og som de fleste veit så har peanøtter en dominerende smak.

Peanøttkake

Bunn
2 dl gresskarkjerner
2 dl solsikkefrø
3 ss kokosolje
2 ts maldonsalt

Bruk en tørr stekepanne til å riste frøa i. Frøa er ferdig når gresskarkjernene begynner å hoppe rundt i panna. Rist på panna, eller bruk en sleiv og rør ofte slik at frøa ikke blir svidd.
Mos frøa i en kjøkkenmaskin, og tilsett kokosolje og salt. Dekk en avlang kakeform med plastfolie og ha opp i røra. Avkjøl i fryser til den er stiv.

Fyll
10 dadler
1 dl peanøttsmør
0,5 dl vann
1 ts vaniljepulver
1 ts vaniljeekstrakt
1 ts maldonsalt
2 ss Valhrona kakaopulver

Hvor mange dadler du trenger kommer an på størrelsen. Ta ut steinene og mål opp til du får 3-4 dl. Dekk med vann, og la dadlene ligge i bløt i en time. Dette trenger du neppe dersom du har myke dadler.
Sil av vannet, og ha dadler, peanøttsmør og vann i en kjøkkenmaskin. Kjør til du får en jevn og fin masse. Smak til med salt og vaniljeekstrakt.
Del deigen i to, og bland inn kakaopulver i den ene halvparten. Ta kakeforma ut av fryseren, og bre over fyllet uten kakao. Sett forma tilbake i fryseren, og la den stå der til fyllet har stivna. Tar ca 20 minutter. Ta ut forma igjen, og spre over sjokoladefyllet. Legg forma tilbake i fryseren, og la den stå en times tid. Enjoy!
Kaka oppbevares i en boks i kjøleskapet. Den kan også fryses.2 kommentarer:

  1. Gøy å se din versjon av runekake :D Ser ganske så nom nom ut! :D

    SvarSlett
  2. Takk, det var en interessant kake! Skal lage den uten peanøttsmør neste gang. Kake er livet!;)

    SvarSlett