lørdag 4. januar 2014

Granolabar

Det er januar og aviser og ukeblader er fulle av gode råd for hvordan du skal "bli kvitt juleflesket, og slik trener du mest effektivt vekk fett og dårlig samvittighet". Det er vel ganske mange som har gode forsetter om å spise sunnere, bli et bedre menneske og kanskje bidra til fred på jord. Selv satser jeg på å fikse fred på jord (begynner med midtøstenkonflikten og jobber meg videre derfra), hvor vanskelig kan det være liksom?
Eller jeg kan satse på noe jeg faktisk kan, slik som mat....

Den første oppskrifta i det nye året MÅ jo være noe som er supersunt. Da er granolabar helt perfekt. Stappfull av frø og andre godsaker er det jo et perfekt eksempel på sunnhet! Dog, er det ikke slik at frø = slankemat = tørt og smakløst? Vel, det er jo en grunn til at mange tror dette, men dette stemmer ikke for min knallgode granolaoppskrift. Helt sant!Det finnes tusenvis av oppskrifter på internettet på granola, men de fleste inneholder ganske store mengder sukker og fett. I denne oppskrifta kommer søtsmaken fra honning, rosiner, plomme, eplesaft og syltetøy. Hverken safta eller syltetøyet har tilsatt sukker. Syltetøyet erstatter også smøret som er vanlig i granola.
På grunn av nøtteallergi bruker jeg kun frø, kjerner og kli. Disse kan selvsagt byttes ut med favorittnøttene dine om du skulle ønske det.

Hva skal man så med granola? Den beste grunnen er jo selvsagt at det smaker godt, kjempegodt! Granolabarene er perfekte som turmat, i matpakka eller som en sunn snack når du fyser på noe digg.

Granolabar

5 gode ss eplesyltetøy uten tilsatt sukker
1 dl eplesaft
2 ss rapsolje
0,5 - 1 dl akasiehonning
2 ts vaniljeekstrakt
0,5 dl linfrø
0,5 dl knuste linfrø
2 dl havregryn
1 dl havrekli
1 dl solsikkekjerner
1,5 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
3 ss kokos
3 ss tørka plomme
2 ss rosiner
2 ts kanel

Bland syltetøy, saft, olje, honning og vaniljeekstrakt i en bolle. Bland alt det tørre sammen i en annen bolle. Hell det våte over det tørre, og bland godt. Smak til med eventuelt mer kanel og vanilje. Kle en liten stekeform på 20x30 cm med bakepapir. Hell granolarøra opp i forma og stryk den godt ut i kantene.
Stekes på 180 grader i omlag 40 minutter. La granolaen avkjøle seg i forma et kvarters tid, legg den deretter over på en rist. Når granolaen er avkjølt deles den opp i passende biter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar