fredag 5. desember 2014

Julemat med en svensk vri!

Det er stort sett lett og enkelt å være veggis i hverdagene. Annerledes er det derimot når det gjelder høytider eller andre anledninger der man serverer tradisjonelle retter (du vet, det måltidet man aldri forandrer, ALDRI!). Da er det viktig å finne noe som kan bli din tradisjonsrett. Eller i allefall noe som passer til tilbehøret de andre rundt bordet skal ha. Etter at jeg først kutta ut kjøttmaten til jul, så har jeg ikke landa på noe jeg absolutt MÅ ha. Det som er viktigst er at det er godt (åpenbart), og at det er en slags julerett. Noe som er riktig godt julaften er julesteik.

Som voksen hender det jo at man må lempe noe på tradisjonene man har vokst opp med. Julemiddagen i dette innlegget er en litt enklere variant av min import-ektemann sin juletradisjonsmat. Utrolig nok så har det vist seg at det å forandre ting på julaften ikke betyr noe som helst. Maten er god, stemninga upåklagelig og man får pakker uansett oppførsel resten av året!

 I Sverige står det såkalte "julbordet" høyt i kurs. På et julbord finner man en mengde ulike tradisjonsretter. Hvilke har variert med tida, og selvsagt mellom de forskjellige familiene.

Varianten presentert nedenfor består av "juleskinke", rødbetsalat (kjent som sildesalat) og pølse. Jeg har brukt Taifun sin grillpølse ettersom den ligner mest på medisterpølse (importmannen har aldri pleid å bruke prinskorv som er noe vanligere ). Dette er en rett som er lett å veganisere* for de som måtte ønske det.
En ting mange vil savne her i oppskrifta er dopp i grytan. Dette er kraft fra skinkesteika som man dypper vørterbrød i. Dette kan enkelt lages vegetarisk. Kok opp grønnsakskraft, tilsett julekrydder (nellik, stjerneanis etc )og voila du har en kraft å dyppe brød i.

Rødbetsalat (sildsallad)


200 gr rødbete i skiver i lake
75 gr sylteagurk i skiver i lake
0,5 gul løk
1 eple, skrelt
3 små poteter
3 dl kremfløte

Vask, rens og skrell poteter. Kok til de er møre. Del rødbeter, sylteagurk, løk og eple i biter. Visp kremfløta, den skal ikke bli skikkelig stiv. Når potetene er ferdig, og blitt kalde deles de i biter. Bland alle ingrediensene i en stor bolle. Smak til med evt mer av rødbete, eple eller sylteagurk. Fargen skal gi deg assosiasjoner til Barbie! Salaten kan helt fint lages et par dager før jul.

Juleskinke

1 Åh gourmetkorv røkt Astrid och Aporna
1-2 Taifun pølse pr pers
2-3 ss skånsk sennep
1 egg
Strøbrød
Smør
Rapsolje

Stek den røkte pølsa i en blanding av smør og olje til den har fått farge på alle sider. Avkjøl til den er mulig å ta på med henda. Bland sammen egg, strøbrød og sennep. Rull pølsa i sennepsblandinga, og trykk den godt rundt hele pølsa. Stekes i ovn på 220 grader i ca 30 minutter. Følg med.

Stek taifunpølsa i panna med smør og olje. Vend den rundt, den er ferdig når den har fått farge på alle sidene.

Smørdampa rosenkål

Rosenkål
Vann
Smør
Salt

Beregn nok rosenkål pr person. Ha litt vann i en kjele, og kok opp. Skru ned varmen. Ha i smør, salt og rosenkål. La det hele dampe til rosenkålen er mør, ca 5 minutter.

Server juleskinke med pølse, rødbetsalat, smørdampa rosenkål, surkål, rødkål, tyttebærsyltetøy og kokte poteter.

Til julematen smaker det godt med Geuze (spontangjæret  øl), akevitt (eh, tja - personlig er jeg ingen fan) og selvsagt vann/farris. Kokte poteter er også vanlig, men det fikk jeg ikke plass på tallerkenen til. 

Juleskinke på en seng av surkål og rådkål. God jul!

*Veganisere julematen. I rødbetsalaten bytter du ut kremfløta med vispbar plantemelk. I Juleskinka kutter du ut egget. Smør "skinka"inn med sennep, og rull den deretter i strøbrød. Bruk henda og klapp brød og sennepsblandinga godt inn. Smør byttes ut med plantemargarin, da kan du kutte ut den ekstra olja til steking. I rosenkålen gjør du det samme, bytter ut smør med plantemargarin. Enjoy!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar