mandag 3. juni 2013

Brød med et hint av rug

Denne oppskrifta rugbrød fikk jeg av ei venninne for noen år siden. Oppskrifta skal være på det berømmelige Ingers rugbrød. Å kalle dette for et rugbrød er noe optimistisk. Brødet smaker kjempegodt, men rug er vel den ingrediensen det er minst av. Det skulle også ha vært hvete helkorn, men det hadde jeg ikke, så den ble bytta ut med havregryn. Poenget er at hva man kaller brødet er i og for seg ikke så nøye, det er grovt, godt og morsomt å bake.

Jeg valgte å la deigen få kaldheve over natta (14 timer) i kjøleskapet. Det er selvsagt ikke nødvendig. Oppskrifta gir 3 gode grove brød.

Grovbrød med et hint av rug

200 gr fin sammalt rug
360 gr sammalt hvete grov
550 gr havrekli
200 gr havregryn
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
2 ts salt
2 ts tørrgjær
2 liter vann
Solsikkekjerner til pynt

Bland det tørre i en bakebolle, ha i vann og elt godt. Det kan være det trengs mer vann. Deigen bør eltes i omlag 10 minutter. I motsetning til vanlig brøddeig, så skal denne være løs.
Fordel deigen over i to store boller, dekk med plast og la deigene heve i kjøleskapet i omlag 14 timer.
Når deigen er ferdig hevet, skal den slåes ned. La den heve igjen i en time på benken. Slå deigen ned igjen, og fordel den over i 3 brødformer. Sett brøda rett inn i varm ovn. Stekes på 200 grader i 1 time og 30 minutter. Det kan være den bør stå inne enda lengre, det kommer an på ovnen du bruker.
Når brøda er ferdige, skal det være en slags hul lyd når du banker på undersida av dem. Avkjøles på rist.

Dersom du synes det høres ut som mye styr med kaldheving, så kan du selvsagt bake dem på mer tradisjonelt vis. Øk gjærmengden til 75 gr fersk gjær, evt 50 gr tørrgjær. Elt deigen godt, og la den heve på et lunt sted i ca 1 time. Slå så deigen ned igjen, og la den heve på nytt i 30 minutter. Slå ned deigen igjen, ha den over i 3 brødformer. Stekes på 200 grader i ca 1 time og 30 minutter.

Deigen er fordelt i to boller, klar for heving
Deigen etter 14 timer i kjøleskapet
Deig klar for ny heving
For å unngå at brøda sprekker opp så kan du skjære noen små kutt i toppen av brødet før steking

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar