mandag 11. februar 2013

Chili sin carne


For de av dere som ropte jippi, og fant fram sombreroen i anledning av chili sin carne; Beklager, men dette er ikke en rett fra det meksikanske kjøkken. Opphavet kan være derfra, men selve retten slik vi kjenner (og elsker den) er ekte amerikansk. Nærmere bestemt fra Texas. Så her er det bare å finne fram cowboyhatten og sporene, og hive seg i sadelen!


Jeg serverte chilien med raspa blomkål og gulrothummus. Hummusen fant jeg på Veganmisjonen, der ligger originaloppskrifta + bilde av retten (noen jeg glemte å ta).

I denne retten har jeg brukt krydder som for de fleste ikke er helt vanlig i middagsmat, nemlig kakao og kaffe. Disse gir en veldig fin rund smak opp mot chilien.

Chili sin carne

1 liten gul løk, strimla
2 ts rapsolje
1 rød chili, finhakka
1,5 rød paprika, små strimla
1 hvitløk uten fedd, finhakka
3 gulrøtter, hakka i biter
2 ts kakaopulver (alt. halv plate mørk sjokolade)
2 ts pulverkaffe
1 ts malt spisskummin
1 ts tørka persille
2 ts paprikapulver
1/2 ts røkt paprikapulver
1 boks hakka tomater
Salt, pepper & cayennepepper
1 boks kidneybønner
1 neve frisk bladpersille

1 blomkål

Vask, rens og hakk grønnsaker. Stek løk i litt olje i en gryte til den blir blank og myk. Ha i chili og la det surre noen minutter. Putt deretter opp i paprika, hvitløk og gulrøtter. Stek blandinga noen minutter, og ha deretter opp i krydder og boksen med tomater. La det hele putre mens du rasper blomkål med en ostehøvel. Ha deretter blomkålraspet i en bolle, det skal serveres som tilbehør.
Når gulrøttene er ferdige, (de skal fremdeles ha tyggemotstand), tilsett hakka frisk persille og bønnene. Kok et par minutter til alt er gjennomvarmt.

Dersom du har lyst til å spe på chiligryta med mer protein, eller bytte ut bønnene, så kan du bruke veggis-kjøttdeig/tvp etc.

Gulrothummus 


4 kokte gulrøtter
1 boks smørbønner
0,5 ss olivenolje
1 neve frisk persille, grovhakket
1 hvitløksfedd, hakket
1 ss tahini (ev. olivenolje)
1 ts malt spisskummen
1 ts paprikapulver
0,5 ts chilipulver
1 raspa eple
Salt&pepper

Vask, rens og del gulrøttene i biter. Kok dem i usalta vann.
Ha gulrøtter, bønner, olje, persille, hvitløk, tahini, krydder og salt i en food processor/stavmikser bolle. Kjør massen er jevn. Smak til med raspa eple, salt og pepper.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar