onsdag 3. desember 2014

Julens høydepunkt, mintkuler!


Endelig går det mot jul igjen. Noe av det beste med jula er at man kan tilbringe mer tid sammen med nære og kjære. Særlig! Det viktigste er at vi kan spise knallgode julekaker! I tillegg til å stappe i oss med herlig julemat. Det er nemlig det som er julas hovedbudskap.
Her kommer oppskrifta på det som er min absolutte favoritt blant julekakene, nemlig mintkuler. Deilig konfektlignende herligheter, det er ingen jul uten!

Mintkuler

50 gr hvetemel
1 dl melk
1 pakke melis
10 dråper pepperminteolje

Kok opp melk og mel forsiktig til det blir til en tykk grøt, rør godt underveis. Avkjøl grøten. 
Når grøten har blitt helt kald bland inn melisen. Kjøkkenmaskin gjør dette raskt og fint, men det går fint med hendene også. Smak til med mintdråper, du må garantert ha i mer enn 10 dråper. Det avhenger litt av smaksløkene dine, og ikke minst av hvor gammel mintdråpene er.

Sjokoladetrekk

50 gr delfiafett
1 plate kokesjokolade i biter
Kokos

Smelt fett i en kjele. Avkjøl fettet litt, slik at sjokoladen ikke blir svidd, og bland inn sjokoladen.

Rull mintkuledeigen ut til kuler,(alternativt stenger eller andre fine former). Legg deretter mintkulene opp i sjokoladeblandinga. Bruk en tannpirker e.l. til å ta opp kulene fra sjokoladen. Rull kulene i litt kokos tilslutt. Kokos kan gjerne byttes ut med f.eks kakepynt eller nonstop. Dersom sjokoladen etter hvert blir veldig tykk, varm den forsiktig opp igjen, da blir den tynnere. 

Avkjøl mintkulene på et brett i kjøleskapet. Legg deretter kulene over i en boks/glass med tett lokk. Oppbevares kjølig.

Denne oppskrifta kan lett gjøres melkefri. Jeg har med hell bytta ut kumelk med soyamelk uten at det har gjort noen forskjell på resultatet. Det er selvsagt viktig at sjokoladen også er melkefri. 


Bytt gjerne ut den mørke kokesjokoladen med en hvit variant.

Et glass fylt med julens beste snop!
2 kommentarer: