mandag 27. mai 2013

Eplesyltetøy

Det er fremdeles noen måneder igjen til eplesesongen er i gang. Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig å få tak i gode epler på butikken. For syltetøy det må man ha!

Eplesyltetøy kan brukes til mer enn å bare spise på brødskiva, lage eplegrøt, tilslørte bondepiker og annet snadder. Det kan faktisk også brukes som erstatning for smør i mange retter. Syltetøyet eller mos har nemlig mye av de samme egenskapene som smør når det brukes i mat. Det hele handler om kjemi (som var det gørreste faget jeg hadde på skolen). Det vil komme flere oppskrifter på bloggen der jeg bytter ut smøret med eplesyltetøy. Skeptisk? Det fungerer bedre enn du tror! I mat velger jeg å bruke eplesyltetøy som ikke er tilsatt sukker eller smak av noe slag. 


Eplesyltetøy

1,3 kg epler
0,5 - 1 dl vann/eplesaft
0,5 vaniljestang
5 ss syltesukker


Skrell eplene, fjern kjernehus og del de i biter. Ha vann/eplesaft i en kjele. Del vaniljestanga på tvers og skrap ut frøa. Ha i vaniljefrø og vaniljestang og epler i kjelen. La det hele småkoke til eplene er møre. Mos eplene lett med en grønnsaksmoser. Smak til med sukker, og la det hele koke i 5 minutter til. 

Eplesyltetøy uten sukker (til mat)

1,5 kg epler
1 dl eplesaft/vann

Skrell epler og fjern kjernehusa. Del eplene i biter og kok opp sammen med eplesaft. Når eplene er møre moses syltetøyet med en stavmikser. Da har du fiks ferdig smørerstatning.
Om du ikke vil lage så masse syltetøy på en gang, så bruk bare noen få epler, en dæsj med vann/eplesaft og kok opp. 

Jeg synes eplesyltetøy uten sukker smaker godt, og bruker det på havregrøten til frokost sammen med kanel. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar