torsdag 2. april 2015

Blomkålsuppe med mye godt i

Deilig varm kremet blomkålsuppe. Det er vel en av klassikerene i det norske kjøkken. En enkel, billig og velsmakende suppe. Den milde smaken gjør at den tåler godt tilbehør med litt smak i. Jeg har brukt aubeginebacon i oppskrifta her, men f.eks chorizopølse (vegetarvariant selvsagt) er også innmari godt i. For å være helt sikker på at du blir stappmett, så er det fint å servere rundstykker eller brødskiver til. Jeg lagde noen enkle rundstykker med bakepulver til denne gangen.

Blomkålsuppe

0,5 gul løk
0,5 hvitløk uten fedd
Rapsolje
2 blomkål
1,5 l vann
1 fond boks
1 ss redusert hvitvin
1-2 dl imatfløte
Salt&pepper
0,5 brokkoli


Hakk løk og hvitløk, og stek løken i litt olje til den er myk og blank. Del blomkål i biter og ha opp i løkblandinga sammen med vann, fond og vin. La det hele koke til blomkålen er mør. Mos deretter suppa med en stavmikser. Ha i salt pepper og imatfløte. La suppa koke videre, smak til med evt. mer krydder. Del brokkolien i små biter, ha i på slutten av koketida slik at brokkolibitene fremdeles har tyggemotstand ved servering.


Tilbehør

 
Server suppa med en god olivenolje (ja olja har faktisk en funksjon utenom å se lekker ut på bildene), hakka bladpersille og auberginebacon.

Brødskiver er veldig godt til suppe, men det er enda bedre å lage rundstykker. Lager du det med bakepulver istedenfor gjær går hele prosessen litt fortere.

Bakepulver rundstykker

2 dl sammalt hvete fin
3 dl hvetemel
0,5 ts urtesalt
2 ss bakepulver
3,5 dl skummet kulturmelk*
3 grønne oliven uten stein delt i biter
1 ss hakka soltørka tomater

Bland de tørre ingrediensene i en bolle, ha i væsken og rør det hele godt sammen. Form deigen til en pølse på benken, og del den opp i ønsket størrelse. Form til rundstykker og sett på en bakepapirkledt stekeplate. Ha gjerne litt soltørka tomat på toppen. Rundstykkene stekes i ovnen i ca. 10 minutter på 205 grader.

* vil du ha en vegansk versjon? Bland 3,5 dl soyamelk + 3,5 ts eplecidereddik. La blandinga stå noen minutter, og deretter visp det hele godt sammen. Brukes som kulturmelka i oppskrifta.




Deilig suppe med persille, brokkolibiter, olivenolje og auberginebacon. 
Rundstykker med soltørka tomat, servert mens de fremdeles var lunkne.