mandag 31. mars 2014

Peanøttkake

Som alle andre matinteresserte har jeg en stor samling med kokebøker. I tillegg liker jeg å surfe på verdensveven, og la meg inspirere av andre matbloggere og blader. Mange oppskrifter er lett gjenkjennelige, du veit hva du får når du lager det. Andre oppskrifter gir mer spenning i hva sluttresultatet egentlig vil bli. Peanøttkaka du skal få oppskrifta på fant jeg hos den glimrende Veganmisjonen, der heter den Runekake. Klikk på link for å se originaloppskrift, min avviker noe fra den!
Dette var en type kake jeg aldri hadde prøvd før, så jeg satt optimistisk i gang. Det er en tre lags kake med masse gode ingredienser og smaker. I tillegg er den nøtte- og glutenfri. Dette kunne jo bare bli bra.
 Likevel, jeg må si jeg synes den var rar! Sliter med å beskrive den bedre. Kaka smaker bra, og vi spiste opp hele. Det er kanskje konsistensen, og at peanøttsmøret ble litt for dominerende for min smak.

Grunnen til at jeg forandra navn på kaka var at jeg brukte peanøttsmør istedenfor kokossmør, og som de fleste veit så har peanøtter en dominerende smak.

Peanøttkake

Bunn
2 dl gresskarkjerner
2 dl solsikkefrø
3 ss kokosolje
2 ts maldonsalt

Bruk en tørr stekepanne til å riste frøa i. Frøa er ferdig når gresskarkjernene begynner å hoppe rundt i panna. Rist på panna, eller bruk en sleiv og rør ofte slik at frøa ikke blir svidd.
Mos frøa i en kjøkkenmaskin, og tilsett kokosolje og salt. Dekk en avlang kakeform med plastfolie og ha opp i røra. Avkjøl i fryser til den er stiv.

Fyll
10 dadler
1 dl peanøttsmør
0,5 dl vann
1 ts vaniljepulver
1 ts vaniljeekstrakt
1 ts maldonsalt
2 ss Valhrona kakaopulver

Hvor mange dadler du trenger kommer an på størrelsen. Ta ut steinene og mål opp til du får 3-4 dl. Dekk med vann, og la dadlene ligge i bløt i en time. Dette trenger du neppe dersom du har myke dadler.
Sil av vannet, og ha dadler, peanøttsmør og vann i en kjøkkenmaskin. Kjør til du får en jevn og fin masse. Smak til med salt og vaniljeekstrakt.
Del deigen i to, og bland inn kakaopulver i den ene halvparten. Ta kakeforma ut av fryseren, og bre over fyllet uten kakao. Sett forma tilbake i fryseren, og la den stå der til fyllet har stivna. Tar ca 20 minutter. Ta ut forma igjen, og spre over sjokoladefyllet. Legg forma tilbake i fryseren, og la den stå en times tid. Enjoy!
Kaka oppbevares i en boks i kjøleskapet. Den kan også fryses.



onsdag 26. mars 2014

Karrigryte med tofu og ovnsbakt flaskegresskar

For en liten stund siden harryhandlet jeg en pakke med mango-curry tofu, og det første som falt meg inn var selvsagt å lage en gryterett. I tillegg til tofuen, kom inspirasjonen til en sterk og god karrigryte fra den grå og sure vinterdagen vi hadde den dagen.  Dersom du ikke har mango-curry tofu, kan den fint erstattes av helt vanlig fast tofu.


Videre har jeg også brukt noe så eksotisk som flaskegresskar (også kjent som butternut squash på engelsk). Smaken er søt og litt nøtteaktig, og den har en fantastisk fin oransje farge. Gresskaret kan brukes i pureer, ovnsbakt, i supper og i bakverk. Her er det bare å prøve seg fram! Til karrigryta var den helt superb.


Ovnsbakt flaskegresskar

1 flaskegresskar
Rapsolje
Salt & pepper


Kutt av flaskehalsen, og del den tjukkeste delen av gresskaret i to på langs. Bruk en spiseskje og skrap vekk frøa. Bruk en skarp kniv og fjern skallet. Del deretter opp flaskegresskaret i passende biter. Bland sammen olje, salt og pepper i en stor bolle. Ha i gresskaret og bland godt. Stek gresskarbitene på 200 grader i omlag 20 minutter.



Karrigryte med tofu


1 liten gul løk
1 rød chili
1 hvitløk uten fedd
ca 1 cm frisk ingefær
2 gulrøtter
1 squash
0,5 boks (ca 200 gr) hakka tomat på boks
1 brokkoli
1 boks kokosmelk
1 pakke med mango-curry tofu (200 gr)
Olje til steking
Krydder, tørka persille, malt spisskummen, mango-karri, karri, pepper, salt og paprikapulver.

Varm opp olje i en stekepanne og ha i hakket hvitløk, løk og chili. Rasp ingefær og putt det opp i panna sammen med i løkblandinga. Del gulrøtter og squash og stek disse i panna noen minutter sammen med resten av grønnsakene. Ha deretter i tomater og kokosmelk. Smak til med krydder. Del opp brokkoli og tofu, og ha disse i gryta de siste minuttene til brokkolien har blitt mør.

Server karrigryta sammen med ovnsbakt flaskegresskar, og nyt en deilig varmende og fargerik middag!




mandag 17. mars 2014

Knekkebrød

Deilige tynne sprø knekkebrød! Smaker knall både med og uten pålegg, jeg spiser de ofte som snacks. Denne deigen holder til en stekeplate.

Knekkebrød

25 gr linfrø
25 gr sesamfrø
150 gr havregryn
100 gr gresskarkjerner
1 ts salt
0,5 ss fiberhusk*
3 dl vann



Bland de tørre ingrediensene og ha i vann. La røra svelle ca 5 minutter. Finn fram et stekebrett og legg på et bakepapir. Hell ca 0,5 ts olje over bakepapiret og smør olja godt utover. Dette forhindrer at knekkebrøda setter seg fast i bakepapiret.
Smør røra utover bakepapiret. Er røra vanskelig å spre utover, ha i litt mer vann. Rut opp knekkebrøda med en kniv/pizzahjul. Stekes midt i ovnen på 200 grader varmluft i 30 - 40 minutter.
Ta ut stekebrettet, og skru ned varmen til 100 grader vanlig ovn. Skjær så på nytt opp knekkebrøda i ruter, brekk de deretter opp, og legg dem opp ned på bakepapiret. Ha stekebrettet med knekkebrøda på inn i ovnen igjen, og la dem tørke i 1 time. De kan godt tørke to timer også, se an hvor god tid du har. Jo lengre de er i ovnen, jo sprøere og litt hardere blir de.
Det gjør ikke noe om ikke ovnen har avkjølt seg helt ned til 100 grader når du setter knekkebrøda tilbake i ovnen til tørk. Avkjøles på rist. Oppbevar knekkebrøda i et lufttett glass.

Ettersom knekkebrøda stekes på varmluftsovn kan du godt steke flere brett samtidig.

*Fiberhusk er et bindemiddel som består av knust Psyllium frøskall. Dette brukes i vanligvis i glutenfri bakst. Fiberhusk finner du i en gul pakke i de fleste matbutikker, enten i hylla for spesialvarer eller sammen med melproduktene. Dersom du dobler knekkebrøddeigen, trenger du ikke doble mengden fiberhusk.