tirsdag 31. desember 2013

Nyttår

På den siste tirsdagen i 2013 vil jeg gjerne ønske alle sammen et godt nyttår! 




Vi skal feire nyttårsaften hjemme, men noen har trumfa gjennom at pinnekjøtt er perfekt nyttårsmat. Det er jo forsåvidt helt sant. Jeg skulle gjerne laget en tofu-variant, men så god er jeg dessverre ikke. Derfor blir det i tillegg servert veggissteik, sammen med det vanlige tilbehøret, potet, kålrabistappe og tyttebærsyltetøy. Til dessert blir det selvsagt sjefen over alle sjefsdesserter, nemlig karamellpudding.

Med ønsker om et fortreffelig nyttår!!

torsdag 19. desember 2013

Snadderkaker

Har du ennå noen kaker igjen før du har oppnådd de obligatoriske sju slaga? Da vil jeg anbefale deg å bake snadderkaker. Kakene inneholder masse smør, sukker og sjokolade - hva mer trenger man får å få julestemning? I tillegg er de svært enkle å lage.




Snadderkaker

300 gr smør
2,5 dl sukker
2 egg
7 dl hvetemel
1-2 plater kokesjokolade

Rør smør og sukker hvitt. Ha i et egg av gangen under omrøring. Tilsett hvetemel og hakka sjokolade, bland godt. Bruk en skje og legg deigklumper på et bakepapirkledt stekebrett. Du trenger ikke å forme kakene, de flyter ut under steking uansett.
Stekes på midterste rille på 190 grader i 10-15 minutter. Etter steking la kakene avkjøles på en rist. Oppbevares i en boks på et kjølig sted.







torsdag 12. desember 2013

Havregryn og appelsin

Idéen til denne varianten av skjemat, som man skal spise med god samvittighet på en helt vanlig hverdag, fant jeg her. Det er bloggen til Lise von Krogh, og du kan lese mer om næringsverdien av måltidet der. Lise brukte blant annet grapefrukt istedenfor appelsin, og det er supergodt - men appelsin er det gjerne flere som har på liggende framme på denne årstida.

Havregryn og appelsin

4 ss havregryn
1 ts kanel
2 ss akasiehonning
5 gode ss vaniljekesam
1 appelsin

Rist havregryna i en tørr steke panne til de har fått litt farge, og begynner å lukte godt. Bland inn litt kanel og honning. Trekk panna vekk fra plata. Del opp appelsin i biter, bland det sammen med kesamen og hell havregryna over. Spis og nyt livet!

Kesamen kan byttes ut med yoghurt, biola eller is. Det siste har jeg forsåvidt ikke prøvd, men det kan umulig bli feil!


søndag 8. desember 2013

Surkål med en liten vri

Dette er tilbehøret som virkelig er jul for meg. Mangler du den gode julefølelsen, er du garantert at den kommer snikende når surkålen står og godgjør seg på komfyren. Lurer du på hvorfor du skal ta bryet med å lage surkål selv? jo fordi du fortjener det! Det er et eller annet helt eget med blandinga av søtt og syrlig, smaken av karve, og den fine friske smaken fra granatepleeddiken. Det er nemlig det siste som er "vrien" i oppskrifta.

Ribbe har aldri vært min store greie, men surkål med ribbefett opptok store deler av tallerkenen min hver julaften. Ikke fordi jeg allerede da var en kommende veggis, men fordi surkål med ribbefett fungerer ypperlig sammen med kalkun. Før du begynner å lure, ja vi hadde både ribbe og kalkun til middag på julaften. Hvorfor servere kun en ting, når man kan ha et utvalg? Et inngifta familiemedlem forsøkte å få inn pinnekjøtt på menyen også, men da nekta kokken. Merkelig, en investering i en ekstra komfyr og noen få ekstra kjeler, hadde jo gjort hele prosessen med å innføre en ny rett helt smertefritt...

Surkål er lett å lage, lukter jul og smaker himmelsk. Lag en stor porsjon når du først er i gang, surkålen holder seg flere dager i kjøleskapet, og kan gjerne fryses. Surkål passer selvsagt godt til julesteik.

Surkål med eple

2 store kålhoder
4 epler
3 gode ss smør
4 ts salt
8 ts karve
5 dl vann
5 dl eplesaft (kan byttes ut med kraft/buljongterning)
3 ss granatepleeddik (kan byttes ut med vanlig 7% eddik)
1 ss eddik 7%
2-3 ss sukker

Rens og skyll kål og epler. Del kålhodene i fire biter og finhakk den i tynne strimler (eller gå for den mer "rustikke" varianten der du grovhakker). Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del dem i mindre biter.
Finn fram en romslig kjele og ha i smør. Legg kål ,epler, karve og salt lagvis. Hell over vann og eplesaft. La surkålen koke under lokk til den er mør, det tar ca 1 time. Pass på at kjelen ikke koker tørr.
Når kålen er mør, smak til med eddik og sukker.

Ta gjerne mindre krydder i en det står i oppskrifta, smak heller til med mer seinere. Dette skal tross alt smake slik du vil ha den. Dog, min oppskrift er bort i mot helt perfekt!