onsdag 29. mai 2013

Havregrøt

 Havregrøt er min frokostfavoritt for tida. Grøten både metter godt og er enkel å lage.

Havregrøt

1 dl lettkokte små havregryn
1,5 dl vann
1 ss solsikkekjerner
0,5 ss linfrø
En klype salt/ca 0,25 ts
1-2 ss eplesyltetøy
1-2 ts kanel

Bland vann, salt, solsikkekjerner, linfrø og havregryn i en dyp tallerken. Kjør blandinga på full "guffe" i mikroen i ca 3 minutter. Rør om halvveis i tida.  Server grøten med eplesyltetøy og kanel.



mandag 27. mai 2013

Eplesyltetøy

Det er fremdeles noen måneder igjen til eplesesongen er i gang. Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig å få tak i gode epler på butikken. For syltetøy det må man ha!

Eplesyltetøy kan brukes til mer enn å bare spise på brødskiva, lage eplegrøt, tilslørte bondepiker og annet snadder. Det kan faktisk også brukes som erstatning for smør i mange retter. Syltetøyet eller mos har nemlig mye av de samme egenskapene som smør når det brukes i mat. Det hele handler om kjemi (som var det gørreste faget jeg hadde på skolen). Det vil komme flere oppskrifter på bloggen der jeg bytter ut smøret med eplesyltetøy. Skeptisk? Det fungerer bedre enn du tror! I mat velger jeg å bruke eplesyltetøy som ikke er tilsatt sukker eller smak av noe slag. 


Eplesyltetøy

1,3 kg epler
0,5 - 1 dl vann/eplesaft
0,5 vaniljestang
5 ss syltesukker


Skrell eplene, fjern kjernehus og del de i biter. Ha vann/eplesaft i en kjele. Del vaniljestanga på tvers og skrap ut frøa. Ha i vaniljefrø og vaniljestang og epler i kjelen. La det hele småkoke til eplene er møre. Mos eplene lett med en grønnsaksmoser. Smak til med sukker, og la det hele koke i 5 minutter til. 

Eplesyltetøy uten sukker (til mat)

1,5 kg epler
1 dl eplesaft/vann

Skrell epler og fjern kjernehusa. Del eplene i biter og kok opp sammen med eplesaft. Når eplene er møre moses syltetøyet med en stavmikser. Da har du fiks ferdig smørerstatning.
Om du ikke vil lage så masse syltetøy på en gang, så bruk bare noen få epler, en dæsj med vann/eplesaft og kok opp. 

Jeg synes eplesyltetøy uten sukker smaker godt, og bruker det på havregrøten til frokost sammen med kanel. 

onsdag 22. mai 2013

Tacotips 2, lag din egen krydderblanding!


Som alt annet, så får man selvsagt kjøpt poser med tacokrydder i butikken. Jeg synes ferdigblandingene er altfor salte, og inneholder litt lite chili og spisskummen. Derfor pleier jeg å krydre tacoen selv. Istedenfor å finne fram 11 forskjellige krydderbokser hver gang du skal forberede fredagens høydepunkt, er det enkleste å fylle et glass med nok krydder til å vare noen uker.

Tacokrydder

2 ss grovmalt pepper
2 ss hele spisskummen
4 ss malt spisskummen
4 ss paprikapulver
4 ss tørka persille
2 ss tørka oregano
3 ts røkt paprika sterk
2 ss cayennepepper
2 ss chilipulver (piri piri)
3 ts urtesalt
2 ss gurkemeie

Bland alle krydderne i et glass med lokk.
Har du en sart gane kan det være greit å ha i litt mindre av chilipulver og cayennepepper.



Liker du å lage måltid fra bunnen av, så kan du jo lage dine egne lefser. Jeg kan også anbefale deg å lage ananassalsa som en del av tilbehøret til tacoen. 

torsdag 2. mai 2013

Grove hamburgerbrød


I denne oppskrifta har jeg bytta ut det tradisjonelle hvetemelet med Fibra fullkornsmel. Fibra er et ekstra finmalt sammalt mel som er utvikla for å ha et mer fiberrikt alternativ til sikta hvetemel. Forskjellen på fibra og vanlig sammalt hvete skal være at det er lettere å bake med og malt så fint at det kan brukes i supper, sauser og finbakst.

Dersom du ikke har Fibra (evt gidder å kjøpe det), men gjerne vil ha grove burgerbrød. Bruk f.eks 2 dl hvetemel, og 4 dl rugmel/sammalt hvete fin-eller grovmalt.



Oppskrifta gir 6 burgerbrød.

Hamburgerbrød

2,5 ss rapsolje
2,5 dl vann
1 ts tørrgjær
0,5 ts urtesalt
6 dl fibramel
Sesamfrø til pynt



Varm vann til ca 40 grader. Bland mel, salt og gjær i en bakebolle. Ha i vann og olje. Elt deigen godt til den blir smidig og glatt. La den heve til dobbel størrelse (ca 30-45 minutter).
Trill ut 6 boller, og klem dem flate (ca 1-2 cm). Legg de over på et stekebrett, og la burgerbrøda etterheve i ca 30 minutter. Pensle hamburgerbrøda med litt vann og strø over sesamfrø. Stekes i ovn på 250 grader i 10-15 minutter. Avkjøles på rist.