fredag 29. mars 2013

Sjokoladekake

Alle liker kake (de som påstår noe annet lyver!). Dette er en glutenfri kake som jeg fant her. Men som vanlig har jeg har gjort endel forandringer.



Sjokoladekake

200 gr mørk sjokolade

100 gr hvit sjokolade

200 gram smør

4 egg

1 ts vaniljesukker

1 dl vann

4 ss sukrin

5 ss brunt sukker

2 ss kakaopulver

0,5 ts salt

1 ts bakepulver

Smelt smør og sjokolade sammen i vannbad, eller i en kjele på svak varme. Rør inn et egg om gangen. Ha i vann og bland godt. Tilsett det tørre til du får en jevn og klumpfri røre.
Hell røra over i en bakepapirkledt/smurt form på 20×30 cm. Stek kaka i ovn på 180 grader i ca 40 minutter. La den avkjøle på benken, og sett den deretter i kjøleskapet.

Kaka er opprinnelig en lavkarbokake. Etter min mening smaker de fleste lavkarbokaker som "slankekaker". Det er fordi sukrin ikke er like søtt som vanlig sukker, og man kan lett få en slags "kald smak" om man har i for mye. Derfor vil du finne både sukrin, hvit sjokoade og brunt sukker i oppskrifta.
Om du ikke har sukrin, så gjør det ingenting. Den har ingen annen funksjon enn at man kan spare noen få kalorier. Den hvite sjokoladen kan evt byttes ut med mer sukker. Bruk gjerne hvitt sukker dersom du ikke har brunt. Her er det bare å smake seg fram til ønsket sødme.




Bringebær og blåbær er fantastisk tilbehør


På bildet kan det se ut som om det er en brownie, men den mangler seigheten.
Det er en helt vanlig tung sjokoladekake, nam!

tirsdag 26. mars 2013

Byggotto

De fleste har vel hørt om risotto, som er en forrett kjent fra Nord - Italia. Der dyrker man faktisk ris, og man bruker en ristype som inneholder mye stivelse til risotto. Byggotto er helt enkelt byggrynsvarianten.



Byggotto

2,5 dl byggryn (bløtlagt over natten)

5,5 dl kraft (1 del eplesaft og resten vann)

2 ss smør

1 ss rapsolje

1 stor gul løk, finhakket

1 hvitløk uten fedd, finhakket

4 store sjampinjonger, skåret i skiver

0,5 rød paprika, biter

Urtesalt og pepper

Ca 1 dl parmesan, revet

1-2 ss soltørka tomater i biter

1 neve frisk bladpersille

1 neve frisk basilikum

Kok opp kraft og hold den varm. Smelt smør i en stekepanne på middels varme. Ha i løk og hvitløk, stek til løken blir blank og myk. Ha byggryn i panna sammen med olje. Bland alt godt sammen. Tilsett 1 dl kraft, la det småkoke og rør ofte. Når krafta har kokt inn, tilsett mer. Gjør dette flere ganger til all krafta har kokt inn, og byggryna er møre (det skal fremdeles være tyggemotstand). Rør ofte. Hele kokeprosessen tar ca 30- 45 minutter.
I mellomtiden stek soppen i en panne. Når soppen er ferdig, ha i paprika. Stek noen minutter, og smak til med salt og pepper.
Ha sopp, paprika, parmesan, soltørka tomater og urter sammen med byggryna. Bland det hele godt sammen, og smak til med evt mer salt og  pepper.

Istedenfor å blande vann og eplesaft til kraft, så kan man godt bruke buljongterning/favorittkraft av noe slag.

Dette er en såpass stor mengde mat, at det holdt som hovedrett for to storspisere. 







søndag 24. mars 2013

Frokostpannekaker

Ingenting er vel bedre enn å starte dagen med pannekaker til frokost? Dette er en av mange varianter frokostpannekakerøre jeg pleier å lage i helgene.

Frokostpannekaker

1 banan
1 egg
1 eple, raspa
1 dl sammalt hvete finmalt
0,5 dl sammalt hvete grovmalt
0,5 dl havregryn
0,5-1 ts salt
2 toppa ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
3 ss cottage cheese
2 dl skummet kulturmelk
3 ss rapsolje

Mos banana i en food processor/stavmikser. Bland inn egg og raspa eple. Ha i det tørre, cottage cheese, kulturmelk og olje, bland godt. La røra svelle i et kvarters tid. Stek små pannekaker i olje i en stekepanne.

Server pannekakene med f.eks smør, syltetøy, sjokoladepålegg eller sukker.


fredag 22. mars 2013

Moussaka

Moussaka er jo en kjent og kjær gresk middagsrett. Opprinnelig skal den lages med fårekjøtt, men det er jo selvsagt bytta ut her. Jeg har brukt poteter, aubergine og squash. Sopp er også veldig godt i, men det hadde jeg ikke.
Smaken er god og den er enkel å lage, men det tar litt tid.

Hjemmelaget vegetarmoussaka

Tomatsaus

0,5 gul løk
1 hvitløk uten fedd
1 ts olivenolje
1 stilk stangselleri
0,5 rød chili
1 liten boks tomatpure
1 boks hakka tomater
1 dl eplesaft
2 laubærblad
Urtesalt og pepper

Finhakk løk og hvitløk. Stek i olivenolje til løken er blank og myk. Tilsett stangselleri og chili, og stek i noen minutter. Tilsett resten av ingrediensene, og smak til med krydder. La sausen koke i 30 minutter (evt lenger).

Grønnsaker

2 auberginer
Salt
Olivenolje
1 squash
1 ts kanel
0,5 ts røkt paprika sterk
Urtesalt
Pepper
1 ts oregano
1 ts paprikapulver

Del auberginene i skiver, og plasser de i et dørslag lagvis med salt mellom laga. La auberginene stå i 20 minutter. Skyll av saltet, og tørk de på et reint kjøkkenhåndkle. Stek auberginene i olje til de er brune på hver side. Ha i squashbitene, og smak til med krydder (bruk gjerne mer enn det som står i oppskrifta).

Poteter

4 poteter, i skiver
2 ts rapsolje
0,5 gul løk, strimla

Stek potetskiver i olje til de har fått farge og begynner å bli møre. Ha i løken på slutten av steketida. Om du ikke gidder å steke potetene lenge nok, så kan man jukse ved å ha litt vann i panna og koke de isteden.


Ostesaus

1 boks cottage cheese mager
2 ss matyoghurt
2 dl västerbottenost
En liten dæsj skummet melk
Urtesalt
Pepper
Muskattnøtt

Bland alle ingrediensene og smak til med krydder.

3 gode never med bladpersille, hakka

Ha potetene i en ildfasteform, dryss over hakka persille. Legg deretter auberginer og squash, bladpersille og tomatsaus. Tilslutt smøres ostesausen over. Dryss gjerne litt mer ost på toppen. Stekes på 200 grader i ca 30 minutter (eller til osten har blitt gyllen).






tirsdag 19. mars 2013

Egg med spisskummen og safran

Det er snart påske, og da er jo egg helt på sin plass til både frokost og lønsj.

Egg med safran 

1 ts olivenolje
3 sjalottløk
4 tomater
1 ts spisskummen
2 egg
Salt & pepper
Safran


Del sjalottløk i tynne ringer. Varm opp olje i en panne og ha i løken. Del tomater i biter, og ha i panna sammen med løken. Tilsett spisskummen, salt og pepper og bland godt. La løk og tomatblandinga steke i ca 5 minutter på middelsvarme.
Fordel grønnsakene i to ildfaste former. Knekk et egg over hver skål, og strø litt safran på toppen.
Stekes i ovn på 180 grader i ca 15 minutter.

Denne retten kan gjerne spises uten noe tilbehør, men om du har avokado så smaker det knallgodt til!







torsdag 14. mars 2013

Squashgetti med erter og halloumiost

Dette er en svært enkel og kjapp hverdagsrett.
Jeg har sett på flere blogger at mange anbefaler å koke squashgettien. Det vil jeg fraråde  på det sterkeste. Rå squashgetti har ca samme konsistens som pasta kokt al dente. Blir de kokt, så faller squashen helt sammen og blir "soggi" og kjip. Derfor bør man heller blande den med saus eller lignende rett før servering slik at squashen beholder fasongen.



Squashgetti med erter


2 ss gresskarkjerner
200 gr halloumiost, i biter
1 middels gul løk, strimla
½ kinesisk hvitløk, finhakka
1-2 ss olivenolje
300g frosne selskapserter
2 squash
1 gulrot
Salt og pepper
Frisk bladpersille, hakket



Rist gresskarkjerner i en tørr stekepanne. Del halloumiosten i små biter. Ta ut kjernene fra panna, og ha i ostebitene. Stek osten på høy varme til de får en gyllen skorpe.
Stek løk og hvitløk på middels varme i olivenolje. Tilsett erter, salt og pepper. Lag spaghetti av squashen og gulrota.
Rør inn ostebitene, persille og gresskarkjerner i panna. Hell innholdet fra stekepanna opp i en stor bolle, ha i squashgettien og gulrot. Bland godt og server straks.

Om du ikke har tid til å tine ertene før middag, så gjør ikke det noe. Ertene er små og tiner fort i stekepanna.






mandag 11. mars 2013

Spinat- og ertepannekaker

Enkle og gode pannekaker med en fantastisk fin farge. Pannekakene er svært gode på smak, og det superdigge tilbehøret hever middagen opp til et høyere nivå.

Pannekakerøre

250 gr grønne erter
100 gr spinat
2 ss knuste linfrø
1 ts salt
2 ts bakepulver
2 egg
1 dl hvetemel
0,5 dl sammalt hvete grovmalt
0,5 dl havregryn
3 stilker bladpersille, hakka
3 dl skummet melk
Rapsolje til steking

Jeg har brukt frosne erter og spinat til denne middagen. De bør tines før bruk.

Mos erter og spinat i en food processor. Rør inn egg. Ha i det tørre, persille og melk. Rør til det blir en jevn masse. La røra svelle i ca 15 minutter. Varm opp litt olje i en stekepanne, og lag pannekaker.


Pannekaketilbehør

100 gr halloumiost
1/2 rød paprika
4 små avokado

Del halloumiosten i biter og stek på relativt høy varme i en tørr stekepanne. Når osten har fått farge tilsettes paprikaen. Ha ost og paprika i en bolle og bland inn oppskåret avokado.







fredag 8. mars 2013

Dal med hjemmelagde nanbrød

Dal er en enkel og smakfull indisk linsegryte. Server gryta med hjemmebakte nanbrød, og livet føles komplett for en liten stund. 
Nan er egentlig brød som lages med gjær, men her har jeg juksa og brukt bakepulver isteden. 

Dal

2 dl tørre røde linser
1 liten gul løk, finhakka
1/2 hvitløk uten fedd, finhakka
2 ts fersk ingefær, finhakka
1/2 rød chili, finhakka
2 ts spisskummen frø
1 ts kanel
0,5 ts nellik
1 ts kardemomme
2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1 liten boks tomatpure (140 gr)
0,5 dl matfløte
4 stilker bladpersille, hakka


Kok linser etter anvisning på pakka.
Ha litt olje i en stekepanne, og tilsett spisskummenfrø. Stek disse på middels varme til de begynner å sprette rundt i panna. Tilsett løk, hvitløk, ingefær og resten av de tørre krydderne. La krydderblandinga steke i noen minutter. Tilsett tomatpuré og fløte. Kok sausen i ti minutter (gjerne lengre om du har tid. Da får sausen bedre smak). Smak til med eventuelt mer krydder. Tilsett linser og hakka persille på slutten av koketida.






Naanbrød (2 stk)

1 dl hvetemel
0,5 dl sammalt hvete grovmalt
0,5 ts salt
0,5 ts bakepulver
0,5 dl skummet melk
2 ss matyoghurt
0,5 ts hvitløkspulver
Rapsolje, til steking

Bland sammen mel, salt, bakepulver og hvitløkspulver i en bolle. Tilsett melk og yoghurt, og rør deigen sammen til den blir smidig. La den stå i en time (eller mer, deigen kan godt lages dagen før).
Del deigen i to deler, og kjevl til de blir ganske tynne. Nanbrøda vil heve litt i stekepanna.
Stek de i rapsolje i en panne på middels til høy varme, i et par minutter på hver side.


tirsdag 5. mars 2013

Brød med havre og spelt

Nok en gjærdeig som du ikke trenger å elte eller kna. Kjempegode brød på en lettvint måte!
Oppskrifta fant jeg i Dagbladet, men jeg har gjort noen forandringer. Blant annet så har jeg hatt i mer grovt mel.
 Dersom du ikke har speltmel, så bruk gjerne vanlig hvetemel. Det fungerer helt fint.
Tørka hvetesurdeig finner du i velassorterte dagligvareforretninger. Det samme gjelder maltekstrakt (sjekk vitaminhylla). Lager du brøda uten hvetesurdeig, så øk mengden med gjær.

Brøddeig

400 gr siktet speltmel
300 gr sammalt speltmel
100 gr havrekli
200 gr havregryn
1 pose Idun tørka hvetesurdeig
1/2 pakke fersk gjær
1 ss maltekstrakt
1 ss salt
1 l kaldt vann
Havregryn/sesamfrø/linfrø, til pynt

Bland de tørre ingrediensene, og løs opp den fersk gjæren i melet. Ha i maltekstrakt og vann, og rør alt raskt sammen til en løs deig/røre. Dersom du bruker hvetemel, så bør deigen eltes litt lengre. 
Fordel deigen i to  brødformer (smurte/dekket med bakepapir). Strø litt gryn/frø over hvert brød og klapp det forsiktig ned (bruk baksida av en spiseskje). Dekk til formene med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, og la de stå og heve i 2 timer på kjøkkenbenken.
Sett formene inn i varm ovn og hell ca. 2 dl vann i et dypt stekebrett i bunnen av ovnen, og lukk døra raskt. Dette gir brødene en fin sprø skorpe.
Stekes på 200 grader varmluft i omtrent 1 time og 15 minutter. Steketiden kan variere litt fra ovn til ovn. Avkjøl brøda på en rist. 



Brøddeig klar til heving



Knallgode nystekte brød

søndag 3. mars 2013

Grove eplemuffins


Dette er grove mettende muffins som passer godt som en liten snack til kaffen, eller som turmat.

Eplemuffins

1 (175 gr) eple, biter
1 ss kanel
20 gr brunt sukker

2 egg
20 gr brunt sukker
1 banan, most
2,5 dl havregryn
2 dl sammalt hvete grovmalt
1 dl sammalt hvete finmalt
2 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
0,5 ts salt
3 dl skummet melk
ca 0,5 dl rapsolje

Del eplet i biter, og bland sammen med sukker og kanel i en bolle.
Visp egg og sukker i en bolle, og tilsett den moste banana. Ha i gryn, mel, vaniljesukker, bakepulver og salt. Bland sammen, og spe på med melk og olje. La røra svelle et kvarters tid.
Sett fram 14 store muffinsformer på en stekeplate. Fordel røra opp i formene. Stekes på 180 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.